Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Stereotypy dotyczace roznych nacji a wasze prawdziwe obserwacje?!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-03-15, 14:59   #1
tanzanit
Wtajemniczenie

Stereotypy dotyczace roznych nacji a wasze prawdziwe obserwacje?!

Tak sie zastanawialam dzisiaj jak to jest. O wielu nacjach kraza jakies takie opowiesci ktore czasem calkowicie mijaja sie z prawda a niektore rzeczywiscie sie potwierdzaja.

Jak opisalybyscie mieszkancow waszych nowych krajow? Co rzeczywiscie sie potwierdza?

Ja zaczne o Szwajcarach.

Mowi sie ze to narod nudny jak flaki z olejem i ze pracuja jak szwajcarskie zegarki.
Coz z ta nudnoscia to troche fakt.
Przecietny Szwajcar (opisuje tu moja miejscowosc) preferuje spedzanie czasu w swoim towarzystwie, zapraszanie kogos na kawe do domu to juz przesada (nie wiem czy kawa za droga czy co?!), ludzie znajacy sie cale zycie rozmawiaja ze soba przez plot lub prog Krzykliwe zachowanie czy glosny smiech na ulicy napotyka juz na sciane zniesmaczenia a nawet szczekajacy pies moze sie skonczyc sprawa na policji.

Generalnie wszystko jest obserwowane z ukrycia i jest duzo zyczliwych pragnacych zawiadomic odpowiednie organy ze ktos cos robi niezgodnie z prawem (ma to jednak tez dobre strony bo przynajmniej jest porzadek).

Jesli chodzi o prace to mozna powiedziec ze jak w kazdym kraju ludzie pracuja roznie. Jednak jest tendencja ze obowiazki nalezy wykonywac solidnie i nie oszukiwac pracodawcy.

Jesli chodzi o mentalnosc zauwazylam ze ludzie tutaj sa bardzo nieufni wobec nowoprzybylych, ciezko nawiazac znajomosci. Czesto napotykam typowa zasciankowosc. To co w mojej dolinie to najwazniejsze reszta mnie nie obchodzi. Poza tym Szwajcaria to najlepszy kraj na ziemi a jego mieszkancy to nastepcy Einsteina jesli chodzi o intelekt a gwiazd Hollywood jesli chodzi o urode.

Z cech bardzo mnie drazniacych dodam zazdrosc. W kraju w ktorym kazdy moze pozwolic sobie na zycie na dosc wysokiej stopie (to znaczy zaplacic czynsz i rachunki, kupic jedzenie i ubrania, posiadac auto, pojechac na wakaje itp...) wydaje mi sie to byc dziwne. Ale tutaj na przyklad nie mozna powiedziec w sklepie ze cos jest drogie (bo juz bedziesz postrzegany jako biedak)a to ze sasiad ma cos lepszego zalewa innych jadem od wewnatrz.Panuje tez ogolne skapstwo. Zapraszaja cie do restauracji z jakiejs okazji ale rachunek musisz sobie zaplacic sama (w PL to nie do pomyslenia!!)

Z cech pozytywnych dodam ze Szwajcarzy maja niezwykle rozwiniete poczucie dobra wspolnego. To znaczy ze jesli ktos postawil ladne lawki na deptaku to trzeba je szanowac, nie rzuca sie smieci byle gdzie, psie g...a do woreczka i do specjalnej skrzynki, parkujemy tak aby inny jeszcze tez mogl z parkingu skorzystac...itp...

A jak jest u was???
tanzanit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując