Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - 16-letnia mamusia? to mam byc ja? niee!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-03-16, 15:20   #91
laetus
Raczkowanie

GG do laetus
Dot.: 16-letnia mamusia? to mam byc ja? niee!

W przypadku gdy inne środki antykoncepcyjne zawodzą (tu akurat pęknieta prezerwatywa) istnieją tzw środki "po". Do takich preparatów należy miedzyinnymi tabletka postinor, jest ona bezpieczna do 24-72 godzin po stosunku i hipotetycznym zapłodnieniu, pózniej może prowadzić do bardzo poważnego krwawienia i innych komplikacjach zdrowotnych (nawet do poważnego stanu zapalnego i śmierci). W takich przypadkach nawet jak jestes 16-latką radziłabym się chociaż przebadać.
A tak ogólnie rzecz ujmując zajście w ciąże jest baaardzo mało prawdopodobne. Komórka jajowa żyje przeczetnie 24 godziny, plemnik 72 godziny, 70% zygot nie ulega w ogóle implantacji (tzn nie rozwija się płód), więc przeliczając to wszystko to trzeba się jednak napracować by mieć potomka
A jeszcze co do wieku to kobieta własnie pomiędzy 15 a 16 rokiem życia ma najlepsze wskaźnikowo poziomy hormonów, by zajść w ciąże.
Jeśli chodzi zaś o metody naturalne to przynoszą one średnio 50% skuteczność w zapobieganiu, zaś w spładzaniu hmmm dużo, dużo większe. Dlatego ja osobiście odradzam, chyba, że ktoś bardzo ufa swojemu organizmowi i wie co gdzie i kiedy.
laetus jest offline Zgłoś do moderatora