2009-10-12, 17:55
|
#877
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
Napisane przez aagnesska22
a ja zaraz idę po danio, mam zamiar zrobić tą sałatkę którą wczoraj wynalazłam na twoim wątku 
|
zrobiłaś? 
- - -
Dzisiaj w ramach tygodnia z różową wstążką, zrobiłam sobie makaron z groszkiem i różową szynką na dobry początek Bardzo proste i szybkie, a przy tym zaskakująco smaczne danko. Przepis mam z książki "Sekrety kuchni znakomitej" z Mniama
TAGIATELLE Z SZYNKĄ I ZIELONYM GROSZKIEM
składniki:
- 125g makaronu tagiatelle
- 1/2 szkl groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1 mała dymka
- 1/2 łyżki masła
- 5 dag wędzonej szynki
- sól i pieprz
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- kilka listków kolendry
Tagiatelle ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. W czasie gotowania makaronu przygotować resztę składników. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w cienkie, długie paski. W garnku zagotować 1/2l osolonej wody, wrzucić groszek i gotować kilka minut aż będzie lekko twardawy. Odcedzić i odstawić na bok. W dużym rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulę, smażyć cały czas mieszając, aż lekko się zeszkli. Dodać szynkę i groszek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, trzymać na małym ogniu przez 3 minuty. Odcedzić makaron i od razu przełożyć do rondla z szynką i groszkiem, wymieszać. Podawać na ogrzanych talerzach, posypane parmezanem i posiekanymi kilkoma listkami kolendry.
|
|
|