2009-10-13, 18:52
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zdrowie intymne kobiety
Cytat:
Napisane przez kwiatuszek10031989
No to może ja zacznę  Od pewnego czasu bardzo często latam do łazienki i cały czas czuję taki nacisk na pęcherz..jest to takie uczucie jakby cały czas chciało mi się sikać...a podczas oddawania moczu bardzo mnie tam piecze...  poczytałam trochę w internecie na temat zapalenia dróg moczowych i zastanawiam się czy to własnie to schorzenie mnie dotyczy...zaczęłam brać tabletki z żurawiną, które wpływają na lepsze funkcjonowanie układu moczowego i piję herbatkę z pokrzywy i jakby troche jest juz lepiej...Zastanawiam się co należy robić aby w przyszłości się to nie powtórzyło?jak zapobiegać tak przykrym dolegliwościom?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź 
|
Kwiatuszku najprawdopodobniej to zakażenie pęcherza i cewki moczowej. Dobrze postępujesz, biorąc tabletki z żurawiną, dodatkowo staraj się pić dużo wody mineralnej z wyciśniętą cytryną oraz nie wstrzymywać moczu. Sugeruję jednak wizytę u lekarza, aby zlecił badanie moczu i odpowiednie leki.
Jako profilaktyka istnieje kilka żelaznych zasad, które należy stosować:
- pić duże ilości płynów i nie wstrzymywać moczu (o czym już zostało wspomniane)
- unikać kąpieli pianie, polegiwania długiego w wannie - stanowczo lepszym rozwiązaniem jest prysznic
- ograniczyć spożywanie węglowodanów prostych
- po stosunku należy koniecznie oddać mocz i najlepiej podmyć się płynem do higieny intymnej lub samą wodą
- dbać o to, aby chodzić z zakrytymi nerkami
- dbać o kierunek "podcierania", ważne, żeby robić to "o przodu do tyłu", gdyż istnieje mniejsze ryzyko przedostania się bakterii w okolice cewki moczowej
- trzeba pamiętać, aby antybiotyki stosować w ostatecznej ostateczności, jak najrzadziej!
- warto włączyć do codziennej diety preparaty żurawinowe
Cytat:
Napisane przez izun
Witam!I ja zapytam...
Jak się ma branie tabletek antykoncepcyjnych do terapii sterydowej w przebiegu stwardnienia rozsianego?I co z tą antykoncepcją po zakończeniu "sterydów"?
To dla mnie dość duży problem;wiem,że powinnam zapytać neurologa,ale mój akurat jest wyjątkowo trudny w kontakcie a z chorobą dopiero zaczynam się oswajać...
Dziękuję za odpowiedż,pozdrawiam.
|
Izun, W takich przypadkach bardzo wiele zależy zarówno od stanu zdrowia pacjenta, jak i od samego sterydu. Najnowsze sterydy nie wchłaniają się do krwioobiegu i nie mają wpływu na antykoncepcję hormonalną, jednak trzeba pamiętać, że w wielu przypadkach sterydy mogą nasilać działania niepożądane pigułek, zawierających estrogeny. Tutaj jednak najbezpieczniej byłoby pytanie skierować do lekarza prowadzącego.
---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------
Cytat:
Napisane przez ViOLcIa
Mam dosyc powazne pytanie, poniewaz 26 sierpnia miałam wykonywany zabieg laparoskopii (wyciecie cysty z prawego jajnika), ale zanim to nastapiło to od lipca chorowałam na zapalenie przydatkow. najpwirw miałam cyste na lewym jajniku ale ona po leczeniu antybiotykami sama zeszła. Po zabiegu było wzystko ok. ale od 3 tygodni czuje znowu ból po prawej stronie ktory jest praktycznie taki sam jak wtedy, kiedy miałam torbiel  dodam też, ze ostatnio przezyłam bardzo silny stres ktory odbil sie negatywnie na moim zdrowiu ogolnym... czy jest mozliwosc ze owa torbiel znowu sie nawrocila?  czy moze ten bol jest spowodowany stresem... i czy stres moze spowodowac powstanie tego swinstwa na jajniku? boje sie isc juz do lekarza(choc pewnie na dniach sie tam wybiore dla swietego spokoju)... w te wakacje 2 razy bylam w szpitalu na jajniki...  ehhhh.....
|
ViOLcIa, Stres nie powinien mieć wpływu na pojawianie się cyst. Jednak nie jest to w żadnym przypadku sprzymierzeniec dla organizmu. Niestety pojawienie się cysty jest możliwe, przyczyną ich pojawiania się są najczęściej czynniki hormonalne, jednak nie ma możliwości tego sprawdzić przez internet, więc wskazana jest wizyta u ginekologa i wykonanie badania USG.
|
|
|