Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mix problemów na twarzy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-10-15, 17:12   #1
Ligiya
BAN stały

Mix problemów na twarzy

Witam drogie wizażanki. Mam pewien problem dotyczący cery. Otóż wygląda ona na dość zniszczoną (nie wiem jak to inaczej określić), nie wygląda jak skóra 17-latki. Przy czym nie walę na nią tonę pokładu, pudru, brązera, różu (w ogóle nie używam niczego oprócz tuszu i czasem kredki), nie chodzę na solarium. Faktem jest jednak, że dbać o nią tak naprawdę zaczęłam dopiero w liceum (rok temu). O ile każda z "wad mojej twarzy" osobno byłaby do zniesienia, o tyle wszystkie je razem...
Zacznę może od początku. Mam lekki trądzik, troszkę wagrów (ale z tym jakoś sobie poradzę), cienie pod oczami (bardzo mocne) i mocno przetłuszczającą się całą twarz (ale oczywiście najbardziej czoło i nos), która jednoczesnie jest czerwona (co wyklucza naczynka, bo z tego o słyszałam cera tłusta jest słąbo unaczyniona). Nie sądzę, aby wynikało to z przesuszenia, ale w sumie u mnie wszystko jest możliwe.
Czerwone są najbardziej nos i policzki, wyglądam jak jakis świecący Rudolf (i do tego jeszcze fioletowe cienie). Pojawiło się to jeszcze w gimnazjum, więc nie wynika z używanych kosmetyków, bo jak już wspomniałam dopiero w liceum zaczęłam używać więcej kosmetyków niż delikatny żel/mydło do twarzy(tak wiem, nie można, grzech kosmetyczny, ale przyznaję się bez bicia, że kiedyś używałam, ale to nie ma związku, bo przecież w podstawówce też myłam mydłem i nie było niczego takiego). Nie wyglądam na swój wiek, ogólnie mowiąc.
Próbowałam na to kwasów AHA 9%, ale ani nie pomogło, ani nie podrażniło.
Oto czego teraz używam do pielęgnacji (niewiele tego jest):
- żel Soraya z serii przeciwtrądzikowej 2 razy dziennie
- tonik Ziaja ogórkowy, mało składników i bez alkoholu 2-3 razy
- jakieś mleczko do zmywania tuszu, ale to nieistotne bo chodzi o twarz, a do niej go nie używam
- krem Eveline Pure Control nawilzajaco-matujący(jeden z niewielu, ktory mnie nie zapycha, troche poprawil stan cery, ale niewiele) też 2 razy dziennie
-piję herbatkę z bratka 3 razy dziennie dla oczyczania z toksyn i na trądzik
-peeling enzymatyczny Nuno
Teraz mam zamiar kupić jakieś serum/silny krem na noc.
Słyszałam że mleko może poprawić stan cery (wnika glebiej niz woda), ale mimo dlugiego stosowania nie pomogło (może troche na poczatku) a potem uczuliło.
Czy znacie jakiś specyfik, który pomoze mi pozbyc sie tego zaczerwienienia i "tłuszczu"? Jak przywrocic skórze jej "mlodzienczy blask"?
Wczoraj przyjrzalam sie twarzy mojej 40-letniej nauczycielki i stwierdzilam z zalem ze mam dokladnie taką samą. Pomocy- nie chce miec cery 40-latki!

Edytowane przez Ligiya
Czas edycji: 2009-10-15 o 17:13
Ligiya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując