|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jesienne Cudaczki Niemowlaczki 2009
Hej dziewczynki!
Wstalam do malej - jest 1:00 w nocy. Grzeje mleczko, wiec zagladam tu do Was i mam chwile zeby napisac. W ciagu dnia niestety czasu brak.
Asiuuuuula, wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Twojej Julci z okazji ukonczenia 1-go miesiaca Oczywiscie duzo zdrowka i sily zycze
tancerkaGd, sliczna masz coreczke Bardzo ladne zdjecia 
Co do karmienia piersia, to mi polozne tez kazaly karmic po 15 minut z kazdej piersi. Ale jako ze ja sciagam mleko, to poprostu pompuje za kazdym razem 15 minut.
Czy Ty sciagasz z kazdej piersi po 150ml (czyli razem 300ml) czy z 2 piersi razem 150ml? Ja sciagam tak - o 5:00 rano, o 10:00 rano, o 14:00, o 17:00 i o 21:00 - i za kazdym razem z jednej piersi sciagam 90ml, czyli 180ml razem. Niestety czesciej nie daje rady sciagac, chociaz powinnam. W kazdym badz razie tego mleczka nie starcza mi, zeby karmic Evunie 24h tylko nim i musze dokarmiac 1-2 sztucznym mlekiem. Ale ona je dosc duzo, wiec nic dziwnego ze powoli przestaje wyrabiac z pokarmem. Gdybym jeszcze sciagala co 2,5 godziny to moze bylo by inaczej...
Jezeli chodzi o to, ze z jednej piersi masz wiecej mleczka niz z drugiej, to nie wiem z czym to jest zwiazane ale ja tez tak mam. Tyle ze raz mam wiecej z jednej piersi, a raz z drugiej, wiec nie jest to ta sama piers caly czas 
eloteteie, gratuluje zblizajacej sie przeprowadzki na swoje! Nie ma to jak u siebie
Co do mojego wieku, to nie jest to zadna tajemnica - juz kiedys wczesniej na poczekalni pisalam, ze mam 20 lat Tzn. juz 20 i 1/2, bo urodziny mam w kwietniu Tak tak, jestem bardzo mloda mama 2 dzieciaczkow, ale dobrze mi z tym 
Z tym, ze sciagnelas 100ml z jednej piersi i sie zastanawiasz, czy Maja ma wystarczajaco pokarmu, to Ci niestety nie pomoge. Jak widac, roznie to bywa. Asiuuuuula pisala, ze sciagnela tylko 50ml, ale wiadomo przeciez ze Julcia je wiecej. Asiuuuuula pisala, ze mala sie najada z piersi i ze ladnie przybiera na wadze, wiec trudno powiedziec jak to jest z tym mlekiem.
Ogolnie z tego co kojarze, to mamy karmiace piersia maja ten "problem", ze dziecko czesto wisi przy cycusiu. Dlatego podziwiam kazda ktora tylko i wylacznie karmi piersia, bo ja bym nie potrafila tak czesto sama karmic dziecko - poprostu fizycznie bym nie wyrobila.
Najlepsza oznaka tego ze dziecko sie najada jest przybieranie na wadze. Jesli Maja dobrze przybiera na wadze, to mysle ze nie masz co sie martwic. Swoja droga, moze ona lubi bywac czesto przy cycusiu dlatego, ze lubi byc blisko Ciebie i tak sie uspokaja 
eloteteie & Asiuuuuula, nie zebym byla wscibska baba, ale musze napisac, zebyscie uwazaly z kladzeniem dzieci na brzuszek! Tzn. wiadomo, ze trzeba klasc, zeby dziecko rozwijalo miesnie i uczylo sie podnosic glowke, ale nie wolno dziecka zostawiac tak do spania Tutaj wszedzie trabia o smierci lozeczkowej i uprzedzaja, ze w nocy dziecko powinno spac na pleckach. Na brzuszku dziecko moze spac tylko wtedy, kiedy ktos dorosly stale dziecka pilnuje. Juz nawet nie chodzi o to, ze dziecko moze przestac oddychac, bo nie podniesie samo glowki, ale tez o to, ze np. dziecko uleje i sie moze potem tym zakrztusic. A przeciez w nocy nie zawsze sie uslyszy i szybko zareaguje jak takie malenstwo uleje.
Badzcie ostrozne 
To chyba tyle co mialam kazdej z Was odpisac Pozdrawiam Was wszystkie bardzo serdecznie i do (mam nadzieje szybkiego) napisania
NURSING is my profession!
|