2009-10-22, 10:21
|
|
Przyczajenie
|
Problemy z ustami
Witam,
Od dłuższego czasu mam problem z ustami mianowicie w zeszłym roku zaczęły mi wyskakiwać takie jakby suche plamki na ustach, pojawiają się zawsze zarówno na górnej jak i dolnej wardze w tych samych miejscach. Plamki te są bardzo suche i chropowate, kiedy się pojawiają odczuwam duży dyskomfort bo czuję się jakbym miała piasek na ustach, po mimo, że jak ktoś o tym nie wie, to ich nie zobaczy.
Nie mam fiołkowego pojęcia co je powoduje i czemu nagle zaczęły wyskakiwać, ponieważ nigdy wcześniej nie miałam problemów z ustami, co więcej zawsze bardzo o nie dbałam (dalej dbam). Od zeszłego roku próbowałam wszystkiego co dostępne bez recepty. Myślałam, że może to jakieś pozostałości opryszczki, która w zeszłym roku męczyła mnie kilkakrotnie, stosowałam:
- Zovirax,
- Erazaban,
- Labisan,
- Polcortolon (myślałam może, że plamki na ustach to powrót Atopowego Zapalenia Skóry, które mi przeszło kilka lat temu),
- Maść Arnikową,
Poza tym smarowałam te okolice różnymi kremami, nawilżającymi, silnie nawilżającymi, tłustymi, pomadkami itd . W pewnym momencie nawet przystąpiłam do kuracji antybiotykami, ponieważ myślałam, że może są to jakieś "niedobitki" wirusa opryszczki lub czegoś podobnego. Nie pomogło nic. Wreszcie poszłam do dermatologa, który mi powiedział, że to zadanie dla kosmetyczki i przypisał jedynie bardzo silną nawilżającą mieszankę z witaminą E, A i czymś jeszcze... Mieszanka nawilża fantastycznie ale nie zlikwidowała mojego problemu.
Zaczęłam się zastanawiać czy może któraś ze szminek/błyszczyków mnie nie uczula (w co wątpię, bo plamki pojawiają się i znikają niezależnie od tego, co stosuję) i zauważyłam, że najczęściej plamki "wracają" kiedy używam szminek i błyszczyków z grubymi drobinkami (takimi, które nieźle szorują usta), dlatego odstawiłam wszelkie szminki i używałam tylko błyszczyków, plamki pojawiały się dużo rzadziej ale w dalszym ciągu, a ostatnio znowu zaczęły pojawiać się częściej (choć w dalszym ciągu używam tylko błyszczyków bez drażniących drobinek).
Nie wiem co to dokładnie jest - uczulenie, alergia? Nie wiem także co dokładnie powoduje pojawianie się plamek.
Bardzo proszę o pomoc.
|
|
|