2009-10-22, 18:58
|
|
Przyczajenie
|
TUTORIALE - czyli jak to jest zrobione?
Cześć dziewczyny,
Mam propozycję -wklejajcie tutj swoje tutoriale na pudełka, kartki, albumy itp. aby pomóc raczkującym scrapbookerkom. Ja zaczynam tutorialem na małe pudełko na karteczki (wizytówki, afirmacje, złote myśli).
PUDEŁKO NA WIZYTÓWKI (dowolne karteczki)
1 - Na grubej kartce (ja użyłam kartki 300g) rysujemy szablon pudełka tak jak jest to narysowane na zdjęciu poniżej i wycinamy szablon. Wymiary zależą od tego jakiej wielkości chcecie mieć pudełko - standardowo jest to 9x 6cm, a głębokość to 2cm.

2 - Tak wygląda wycięty szablon pudełka.

3 -Zginamy ścianki w miejscu kresek, a następnie wymazujemy ślady ołówka.

4 - Wybrany papier tniemy w prostokąty tak, aby każdy prostokąt dopasować do każdej ścianki pudełka.

5 - Przyklejamy tasiemki tak jak na zdjęciu a następnie na to prostokąty z papieru.

6 - Zaokrąglamy rogi nożyczkami do paznokci lub jeśli ktoś ma- dziurkaczem zaokrąglającym.

7 - Wycinamy półkole z drugiej strony pudełka, żeby łatwiej można było wyciągać z niego karteczki.

8 - Jeśli chcecie - można okleić kartonik wewnątrz. Fajny efekt uzyskacie oklejając 3 pokazane na zdjęciu ścianki. Reszta nie będzie widoczna.

9 - Smarujemy klejem zagięcia (te widoczne na zdjęciu na pierwszym planie) i sklejamy pudełko.

10 - I pudełko gotowe Teraz wystarczy puścić wodze fantazji i je ozdobić

Pozdrawiam!
|
|
|