Dot.: Samotna matka mysli o wyjezdzie z Polski...
witam,
jesli szukasz wyjscia za granica mysle ze jest sens, Jedyne co moze nie za dobre to to ze sama nie znasz za dobrzejezyka. Ja mieszkam obecnie w Niemczech.
majac dziecko dostajesz 154 euro Kindergeld i to sie nalezy kazdemy jak tylko bedziesz zameldowana, a przedszkole kosztuje roznie. my placimy 90 euro. niestety nadal jest tutak okres przejsciowy wiec jak napisala poprzedniczka bez pozwolenia moze byc ciezko.. ale jesli chodzi o prace to wlasna dzialalnosc sie bardzo oplaca. tym bardziej ze to jest duzo prostrze w obsludze niz w Polsce. tu nie ma czegos takiego jak ZUS. faktem jest ze trzeba miec ubezpieczenie zdrowotne, choc to Polskie na poczaku tez powinno wystarczyc i mozna z niego korzystac. a dziecko NA PEWNO NIE dozna szoku jezykowego! nasz coka miala 2 lata i po roku mowi swietnie po niemiecku. ale musialabys malego po prostu do tego przygotowac ze wyjedzie za granice. Jesli masz rodzine to juz super!!! bo masz si edo kogo zwrocic? a mozna wiedziec gdzie bys sie wybierala? z tego co wiem przynajmniej system i sluzba zdrowia jest w Niemczech lepszy duzo niz w UK. dzieci w NIemczech ida do szkoly od 6 roku zycia. w UK od 5, czasem 4 w zaleznosci kiedy sie urodzily. jak bedziesz miala pytania pisz smialo
pozdrawiam
ps. jesli bys sie zdecydowala to dla Dziecka dobrze bo bedzie znalo conajmniej 2 jezyki, a tego sie nie nauczy w Polsce. a jesli chodzi o prace ja szukam osob do wspolpracy, jak bedziesz zainteresowana napisz do mnie.
Jovikzu