Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - TUTORIALE - czyli jak to jest zrobione?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-10-24, 10:45   #6
azakowana
Zakorzenienie

Dot.: TUTORIALE - czyli jak to jest zrobione?

Na życzenie Joasiuni wrzucam swój "tutorial" do KARTKI KOPUŁKOWEJ.
Nie jest tak dobrze zrobiony jak Gosi ale może coś z tego zrozumiecie, zaznaczam też że jest to mój pierwszy tutorial
Kartka zrobiona jest z kartonu o gramaturze 200g/m2. W tym akurat przypadku podstawa kartki ma wymiary 7cm/14cm.
Do wykonania kartki potrzebny jest karton o wymiarach 26cm/14cm, kartonik mały o wymiarach 7cm/14cm, klej, linijka i ołówek (zd1)
Na obu z dłuższych boków dużego kartonu zaznaczamy odległości: 7cm, 14cm, 24cm (zd2) a następnie wykonujemy zgięcia wzdłuż linii łączących oba boki (zd3, zd4). Powstają w ten sposób dwa prostokąty mniejsze - o wymiarach 7cm/14 cm tworzące środek kartki, prostokąt o wymiarach 10cm/14cm - z którego powstanie kopułka i zapas o szerokości 2 cm na uformowanie kopułki.
Karton zginamy w ten sposób aby powstała taka niby harmonijka (zd5, zd6).
Najmniejszy z prostokątów (dwu-centymetrowy zapas) smarujemy klejem dość dokładnie ale bez przesady, aby klej dobrze połączył sklejane części a jednocześnie nie wylał się (zd7). Przyklejamy najmniejszy prostokąt w sposób pokazany na zdjęciu 8 i ściskamy. Po tej operacji środek kopułki wygląda dość nie estetycznie (zd9) więc należy to zamaskować. Służy do tego dodatkowy pasek kartonu o wymiarach 7cm/14 cm. Smarujemy go klejem (zd 10), wkładamy do środka kopułki (zd11) i przyklejamy go do podstawy (zd12). Kartka jest gotowa do ozdobienia (zd13).
Mam nadzieję, że nie zagmatwałam tego wszystkiego strasznie jakoś i kto będzie chciał to zrozumie coś z moich wypocin

Edytowane przez azakowana
Czas edycji: 2009-10-24 o 10:52
azakowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując