Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Sposoby nauki - Jak efektywnie się uczyć i rozplanować czas
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-03-21, 00:50   #209
iff
Rozeznanie

Dot.: :) Sposoby nauki - Help

Gizmiatko widzę że Happy Cie już wspaniale poinstruowała, więc w sumie nie wiem co powinnam dodać od siebie. Jeśli chodzi o daty, to tak jak Happy powiedziała, pomagają jakieś skojarzenia co do wyglądu liczb, ale ja bym Ci jeszcze podrzuciła pomysł, który w wypadku zapamiętywania dużej ilości cyferek może się okazać bardziej pomocny. Popatrz:

Każdą z cyferek oznaczasz literką:
0 - s lub z
1 - t lub d
2 - n
3 - m
4 - r
5 - l
6 - j
7 - k lub g
8 - f lub w
9 - p lub b

I tak np jak chcesz zapamiętać datę 19.09.1250 to robisz sobie kombinację tych literek i układasz słowa np. ToP ZąB ToN LuZ
Duże litery to samogłoski, które oznaczają cyferki z daty. Teraz z tych słów układasz historyjkę - ja bym sobie wyobraziła kogoś na fotelu dentystycznym, z pochlapanym krwią ToPem. Krew jest z wyrwanego ZęBa a dentysta niskim ToNem głosu mówi mi: wrzuć na LuZ, zaraz przestanie boleć.

Zrobiło się dramatycznie ale myślę, że to dobry sposób na daty - dobry oczywiście o ile się jeszcze nie zna i nie umie innych technik. Nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłam - jeśli coś jest niezrozumiałe, to postaram się wyjaśnić jak się upomnisz
iff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując