2009-10-24, 15:19
|
#8
|
skacze bryka i wiruje ...
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: 3miasto
Wiadomości: 9 582
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Ja wkleje Agusiowy przepis na racuchy, bo małż zrobił dzisiaj i były pyszne. Mam nadzieję że Agusia się nie pogniewa 
Racuchy
2 szklanki mąki
4 dkg drożdży
niepełną szklankę ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1 jajko
3 łyżki śmietany
4 duże jabłka
W dużej misie rozrobić rozczyn z drożdży i cukru, zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 15 min. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać do uzyskania lekkiej, równomiernej konsystencji. Do masy zetrzeć na tarce jabłka (albo wkroić). Miskę odstawić w ciepłe miejsce - na około godzinę aż ciasto wyrośnie. Nabierać ciasto łyżką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu małe placuszki.
My dodaliśmy 3 jabłka i smażyliśmy na oleju Canoli-czerwona palma, dlatego wyszły żółto-pomarańczowe 
Następnym razem stuningujęmy z małżem trochę przepis brązowym cukrem, cynamonem, bo myślę że będą pasowały. No i musimy trochę po swojemu
__________________
Czy ty nigdy nie miewasz takich dni, kiedy nie chcesz spotykać nikogo miłego? Żebyś nie musiał się zachowywać jak cywilizowany człowiek? (R. Russo "Prawy człowiek")
elska
flickr
Moment Uchwycony
|
|
|