2009-10-24, 15:56
|
#9
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
POTRÓJNIE CZEKOLADOWE BROWNIE
Składniki:
300 g czekolady gorzkiej albo deserowej
200 g niesolonego masła
3/4 szklanki cukru [ja daję ciemny i tylko 1/2szklanki]
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego [ale takiego prawdziwego, ciemnego, ewentualnie można dodać jakiś likier np. Amaretto, czy Gran Marnier]
3 duże jajka
1/2 szklanki mąki [może być orkisz, może być pp]
1/2 łyżeczki soli
90 g białej czekolady w małych kawałkach
90 g mlecznej czekolady w małych kawałkach
Wykonanie:
Rozgrzewam piekarnik do 160 stopni C.
Blachę kwadratową o boku ~20cm natłuszczam i wykładam papierem do pieczenia.
* można też rozłożyć do foremek muffinkowych i piec maxymalnie 25-30 minut
W misce nad garnkiem z parującym wrzątkiem roztapiam ciemną czekoladę i masło, delikatnie mieszając.
Zdejmuję miskę z garnka i dodaję ekstrakt, następnie starannie mieszając po jednym jajku, potem mąkę i sól. Na końcu wsypuję kawałki białej i mlecznej czekolady.
Przekładam na blaszkę i piekę przez 35 – 40 minut
Studzę ~ 10 minut, kroję na porcje i pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
Przepis pochodzi z Fresh:Anna Olson - jest pyszny, polecam
Edytowane przez IlonaP
Czas edycji: 2009-10-24 o 18:47
|
|
|