Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Storczyk (Orchidea) - część II
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-10-27, 19:18   #3669
Lilith890502
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Cytat:
Napisane przez Agna Pokaż wiadomość
coś dziwne liście ten żółty, a ten zielony po przecwinej stronie w stosunku do tego żółtego , na dole to coś ma? Wygląda na to, że coś na tym liściu jest. Może to jakieś choróbsko go atakuje. Kwaity wyglądają ok, jak u mnie przy przekwitaniu.....ale ma pączki twój storczyk i powinien rozwinąć kwiaty, ale np. mój sotrczyk razem z kwiatami zgubił i pąki.
Nie ma tam przeciągów? Podobno storczyko dobrze jest na oknacz wschodnich, ale teraz jak masz kwiaty to go nie przestawiaj. Jak podlewasz storczyka to go gdzieś przestawiasz w inne miejsce ? np. do łazienki albo kuchni?Czy podlewasz na parapecie tam gdzie zwykle stoi?
Jeśli chodzi podlewanie to podlewam go na parapecie, podlewałam wodą przegotowaną o temperaturze pokojowej tj wlałam do donniczki a nadmiar z podstawki wylałam, a liscie spryskałam wodą. Co do przeciągów okno jest otwierane ale nie tam gdzie stoi storczyk tylko po drugiej stronie parapetu.

Co do kaloryfera, storczyk stoi nad kaloryferem, czy to mu moze szkodzic? Jeśli tak co zrobic by tak nie było? Pąki chyba też usychają, ale dokładnie nie wiem. Poobserwuje go jeszcze.
Co do liścia z lewej strony, nie ma plam, tylko jest zniszczony (ma dziure na wylot), takiego go juz dostałam z kwiaciarni.

Cytat:
Napisane przez Diana33 Pokaż wiadomość
jeśli żółknie dolny liść to zwykle nie ma się czym martwić- storczyki pozbywają się co jakiś czas starych liści. jeśli natomiast zacznie żółknąć kolejny listek i kolejny to to już nie bedzie normalne.
na razie jeden jest zółty, storczyk mam od tygodnia i będę go obserwowac i jeszcze pisać.
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora