2009-10-29, 10:48
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II
Cytat:
Napisane przez annsusan
Lepszego gabinetu.. majac złe doświadczenia z dwoma gabinetami prywatnymi, postanowiłam pare lat temu korzystac z usług VE...
Z NFZ napewno nie skorzystam.. kolejki itp.. prywatnie, tez kiepsko bo w okolicy wszedzie z 50zl za wizyte..
Nosilam iWear XR Comfort monthly, od czerwca nosilam iWear XR Comfort multiple days. Te drugie mialy być lepsze.
Ale tez przy tych wrastajacych naczynkach powinno sie odczuwac nietoleracje soczewek tzn. jak zalozy sie soczewki powinno sie 'czuc' soczewke, powinna przeszkadzac itp. a ja nie odczywam zadnego dyskomfotru..
Nie chce rezygnowac z soczewek, bo okularów wprost nienawidze, chodz z 'musu' staram sie je zaakceptowac. Ale w duszy czuje sie w nich okropnie.
Moze tez nie decydowac sie na soczewki miesieczne tylko np. dwutygodniowe? albo jednodniowe.. bo jakbym przez te dwa tygodnie załozyla je z cztery razy to 'zmarnowałyby' sie..
Znalazłam takie: http://hamerlik.com/air-optix-o2-optix-6szt-p-61.html
|
Większego szajsu niż VE i IWear nie spotkałam i przestrzegam wszystkich przed ich soczewkami, okropnie niewygodne, czuje się je na oczach, które pieką, bolą i w ogóle.
A wrastające naczynka masz zdiagnozowane przez lekarza ?
Cytat:
Napisane przez Nais
Ja wlewam tyle (bo akurat nie używam płynu katalitycznego, brak pieniędzy zmusił mnie na kilka dni do powrotu do Renu... Choć nie powinnam  ), aby soczewka swobodnie pływała. To jest mniej więcej 3/4 pojemniczka. Nalewam troszkę, wkładam oczyszczone soczewki, a potem uzupełniam płyn do odpowiedniej ilości. Dzięki temu jestem pewna, że płynu jest wystarczająco dużo i że soczewki są zamoczone.
|
Ja za płyn katalityczny Monosept płacę u optyka 35zł
Cytat:
Napisane przez Literka96
Ja już po wizycie Wada taka sama. Z rogówką wszystko dobrze. Swoją drogą - zastanawiam sie nad zmianą płynu, bo mój Complete firmy AMO jest strasznie słaby (z pojemniczka po nocy wyjmuje brudne soczewki ) Myślałam nad Opti Free, czy to dobry wybór? Jeśli nie to macie jakiś godny polecenia? (Oprócz AOSeptu, bo jakoś nie rozumiem systemu czyszczenia).
|
Opti jest super tylko butelkę ma jakąś zrytą, płyn nie leje się jednym strumykiem tylko rozlewa na boki, dlatego sporo płynu się marnuje. Lepszy pod tym względem jest Renu.
|
|
|