Raczkowanie
|
Dot.: Kupna kota z chodowli - procedury
Cytat:
Napisane przez esfira
jest jeszcze jedna kwestia. Z całym szacunkiem, ale chyba jesteś 'cywilem' w swiecie hodowcy kotów i może wydaje Ci się, że zostałas wprowadzona w błąd, a kociak rzeczywiście jest taki, o jakiego prosiłaś, tylko np. wyraziłas się niejasno, albo wyrośnie na takiego kota, jakim miał być. Miał byc czarny a jest pręgowany? Czy może chciałaś kolor lila, a kot ma kolor ciemny lila?
|
Cytat:
Napisane przez sunshain
raz piszesz że zadatkowaliście a potem, że zaliczka ... czyli co
o do koloru to faktycznie ludzie maja czasami mylne wyobrażenie .... że niebieski to będzie niebieski taki jak spotyka się na codzień (farby, ubrania) a tak nie jest do końca
rozumiem jeżeli chciałaś solida a dostałabyś cos innego
|
Cytat:
Napisane przez awia
A Ty chcesz pluszaka idealnego czy kotka? Jak będzie Ci meble drapal tez go oddasz bo nie takiego sobie wymarzylas?
Sama mam kota z hodowli, rodowodowego, od hodowcy oddalonego o 100km, podobnie wybralam go jak mial okolo miesiąca, wtedy byl niebieskopregowany, teraz jest czarno, bo jednak zmienil kolor. Poza tym jednak liczy sie charakter, ogolny wygląd a nie dane cechy, typu odcien. Oczywiscie, placac i kupujac w hodowli masz prawo nabyc takiego kociaka, jakiego sobie wymarzylas, natomiast warto sie zastanowic jednak trochę nad tym co sobie wymarzylas. To nie auto z salonu, które musi być w tym odcieniu w którym zamawiałaś...
|
chciałam porady a widzę, że usiłuje mi się udowodnić,że jestem, głupią, nieodpowiedzialną snobką.
awia, po co ta złośliwość. Koty już miałam, wiem jak się zachowują. Były to przysłowiowe znajdy.
To będzie mój 1-wszy kot rasowy. O tej rasie, zanim sie zdecydowałam, przeczytałam bardzo dużo. Decyzja jest przemyślana , włącznie z kolorem.
esfiro, co tzn "cywil"? przeczytaj dokładnie co napisałam w 1-wszym poście. Idąć do lekarza, to nie ja stawiam diagnoze, zdaje się na specjaliste. Tak i było tutaj.
Konkretnie
Kot był ciemny , ja chciałam jasnego. Powiedziałam hodowcy o jaki kolor mi chodzi, a nie było z tym problemu, bo tego koloru była jego mama. Hodowca zapewniał mnie , że kot będzie jaśniał nie ciemniał. Mógł powiedzieć, ze po prostu nie wie ...... jeśli nie wiedział. Ja zdałam sie na jego opinie.
Esfiro, odnośnie odcienia. Na kolor błękitny i granatowy można powiedziec niebieski, jednak różnica jest duża. Nie uważasz?
To odnośnie koloru.
Inne cechy przypisane tej rasie, też miały się z wiekiem uwidocznić ( kryza, pędzelki w uszach etc ) tego też nie było, mimo, że u kotów z innych chodowli, w tym samym wieku już były.
awio, zarzucasz mi że kot to nie samochód, że do kochania itp
Sorry, jak już pisałam, mam konkretne wymagania co do wyglądu kota, włącznie z kolorem oczu ( a tak ). Możecie uważać, że to snobizm. Ja uważam, że jak płace za kocie z hodowli 1500zł to ma być takie , jakie sobie wymarzylam. A zgodnie z rasą nie jest to żaden unikat. Nie chce kota różowego.
I to że chce takiej maście a nie innej nie znaczy, że nie będe go kochac. Co za głupota!!!
Cytat:
Napisane przez awia
A . To nie auto z salonu, które musi być w tym odcieniu w którym zamawiałaś...
|
są oznaczenia koloru kota, i moge może nie tyle co zamówić, ale wybrac według oznaczenia i kot według oznaczniea powienien mieć maść
Przykadowo:
rudy pręgowany z białym - to jakiego koloru będzie przewaga???
to chyba logiczne...........
Edytowane przez goreta
Czas edycji: 2009-10-29 o 11:42
|