Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-10-30, 15:40   #132
ButterBear
Zakorzenienie
 
Avatar ButterBear
 
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 16 060
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Kurcze, dwa dni tu nie zglądałam, a tu się ruch zrobił, jak na dworcu

Svinecko Twoj przepis wymiata - a to zdjęcie... powinien być nakaz wklejania zdjęć... to zachęca

L_V, mam chwilkę, to piszę specjalnie dla Ciebie

SUSHI


Składniki:
-ryż do sushi
-sos sojowy
-ocet ryżowy
-papier algowy do sushi
-wasabi
-imbir marynowany
-dodatki: ogórek zielony, avocado, kawałki ryby (surowej, wędzonej-co kto woli), owoce morza (krewetki, paluszki krabowe, etc.), pasta z tuńczyka w puszce (odsączony tuńczyk, zielona cebulka pociekana, troszkę majonezu-wymieszane), papryka, PEŁNA DOWOLNOŚĆ
-mata bambusowa do zawijania

Najpierw ryż. Całe opakowanie ryżu, pół kilo, starcza na ok. 6-7 wałeczków sushi. Ryż wysypujemy na sito i zaczynami płukanie Płuczemy aż zrobi sie przezroczysty i woda nie bedzie już 'brudna'. Trzeba bardzo porządnie wypłukać ryż. Do garnka wlewamy wodę (z 3 szkl.) do tego ryż. Ryż gotujemy 10 minut pod przykryciem, potem wyłączamy i kolejne 10 minut NIE ODKRYWAMY ryżu. Potem studzimy go trochę. W międzyczasie robimy sosik do ryżu: 4 łyżki octu ryżowego, łyżeczka cukru-wszystko mieszamy. Jak ryż trochę przestygnie, dodajemy ten sosik i mieszamy dokładnie. Sushi zaczynami robić, jak ryż jest letni.
Matę do zawijania sushi owijamy dokładnie stretchem. Na macie bambusowej rozkładamy papier do sushi - nori, a na nim cienką warstwę ryżu (rękami) zostawiając po ok 2 cm z 'przodu' i tyłu' każdego papieru Na początku ryżu układamy wszystkie składniki, które chcemy w środku, czyli np. ogórek pokrojony w paseczki, avocado pokrojone, jakąś rybkę, krewetkę, czy co kto lubi...może też być wegetariańskie. No i zawijamy matą-po prostu formujemy wałeczek i kilka razy rolujemy w tej macie, na blacie, żeby się dobrze zakleiło. Aha, mozna też do środka dać trochę wasabi. Sushi w paski kroimy dopiero po jakiejś chwilce, aż papier się namoczy. Potem kroimy na paski o grubości ok. 3 cm i układamy na talerz.
Do jednej miseczki wlewamy sos sojowy, na talerzy wyciskamy wasabi, do innej miseczki wykładamy marynowany imbir.
Jak się je, to oczywiście wiadomo: najpierw marynowany imbir, potem sushi maczane w sosie sojowym i wasabi

Z dodatków, ja robiłam ostatnio z: ogórkiem zielonym, z papryką czerwoną, avocado, wędzonym łososiem, wędzonym węgorzem, pastą tuńczykową, krewetkami smażonymi w czosnku , rybą maślaną surową i kawiorem. Polecam ryby wędzone, jak się nie ma dostepu do pewnego źrodła z rybami surowymi...
__________________

Hania


Edytowane przez ButterBear
Czas edycji: 2013-12-12 o 11:59
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując