2009-11-05, 13:00
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Rzeźby figurek OOAK z polimeru
Cytat:
Napisane przez anleda
Masa Puppen Fimo ( jak do tej pory najtańsza) i ProSculpt to ta sama rodzina mas polimerowych opartych na ropie naftowej w swojej budowie, które się wypieka w piekarniku w temperaturze 130 stopni.
|
jeśli masy te sa podobne to z czego wynika aż tak duża różnica w cenie? Czy prosculpt to po prostu masa profesjonalna a Puppen Fimo jest gorsza jakościowo od niej? na czym polega różnica?
Cytat:
Napisane przez anleda
Natomiast Masa MagicSculpt , jest masą dwuskładnikową schnącą pod wpływem powietrza po zmieszaniu składników w stosunku 1:1 i się jej nie wypieka. Po zaschnięciu jest twarda i mocna jak beton. Dzięki pokryciu drutu tą masą , masa polimerowa nakładana na nią nie kręci się wokół drutu , jest łatwo wówczas modelować , bo drut nie wygina się na wszystkie strony.
|
Zauwazyłam tez w sieci, ze ludzie owijają drut folią aluminiową i oklejają potem jakimś plastrem(?). Czy takie rozwiązanie jest trwałe i nie zwiększa ryzyka pęknięcia figurki podczas wypalania?
Wolałabym kupic tez masę Magic sculpt, ale na razie nie wiem czy sie finansowo z tym wyrobię, stad to pytanie.
Cytat:
Napisane przez anleda
|
link mi nie działa 
jeśli tu nie można go wkleić (chociaż nie wiem czemu, bo to przecież nie reklama), to proszę o przesłanie privem.
Skoro wypalając figurkę "na raz" powinno się ją trzymać w piekarniku 30minut, to wypalając ja kilka razy jak dopasować czas? no bo jesli wypalajac ją 3 razy wypalalabym każdorazowo po 10minut czy to by wystarczyło? Tzn czy po 10u minutach ona bedzie twarda? Poza tym im dłuzej masa jest w piekarniku, tym bardziej ciemnieje-jak ustrzec się przed utratą jednolitego koloru całości?
http://artdolls.com/contact.cfm
tutaj mówią ze całkowite wypalanie trwa 10-15minut, więc już w ogóle nie wiem jak tym manewrować :/
a Twoja filiżankowa syrenka wygląda pięknie!
W jakich barwach bedzie ozdabiana? 
Edytowane przez obywatelka planety Ziemia
Czas edycji: 2009-11-05 o 13:46
|
|
|