2009-11-10, 14:01
|
#78
|
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 324
|
Dot.: ziemniaki w inny sposób
Cytat:
Napisane przez vesenka
moje dwie ulubione wersje faszerowanych ziemniaków:
Piekielnie ostre ziemniaczki:
Składniki:
-0,5kg mielonego mięsa
-2kg ziemniaków
-1puszka kukurydzy 200g
-1puszka czerwonej fasoli 200g
-1 cebula
-1 papryka czerwona
-2 pomidory
-3 łyżki przecieru pomidorowego
-10 dag tartego żółtego sera (niekoniecznie)
-sól
-pieprz
-ostra, mielona papryka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotować w łupinkach przez ok.15 min. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę. Dodać mięso i całość smażyć ok. 5min. Następnie dodać pokrojone pomidory, fasolę, kukurydzę i przecier pomidorowy i starty ser. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Ostudzone ziemniaki przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć środek. Następnie wypełnić je farszem.
Ziemniaki z farszem owinąć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nastawionym na 180° C przez 30 min.
i wersja nr 2:
Ziemniaki z fetą:
Składniki:
- ziemniaki
- ser feta
- jogurt grecki (naturalny)
- 4 plastry boczku wędzonego
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotować ok. 20 minut(żeby się nie rozpadały)
Poprzecinać na pół aby tworzyły łódeczki, wydrążyć środek i włożyć masę ze środka do miski.
Boczek pokroić w cieniutkie kwadraciki, wymieszać z masą z ziemniaków, serem feta i posiekanym szczypiorkiem.
Dodać 2-3 łyżki jogurtu aby masa nabrała gładkiej konsystencji, ale wciąż pozostała zbita.
Masy nie należy doprawiać, gdyż ser feta sam w sobie jest bardzo słony.
Masę nakładać do wydrążonych wcześniej łódeczek ziemniaczanych, a następnie zapiec w piekarniku (około 20 minut)
lub na grillu (owinąć folią i zapiekać około 25-30 minut).
Podawać z sosem czosnkowym, tzatziki lub jogurtem greckim.
|
Mniam chyba spróbuje mam całe 6 kg ziemniaków w domu
|
|
|