Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Cytologia - pytania, wyniki - zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-11-11, 07:07   #797
ewelline
Zadomowienie

Dot.: Cytologia - pytania, wyniki - zbiorczy

Cytat:
Napisane przez popscene Pokaż wiadomość
Proszę o wytłumaczenie mojego wyniku cytologicznego:
rozpoznanie kliniczne: ecu (to chyba nadżerka, co? tak czy siak wiem że ją mam)
AI BII CI 2a1
AI - rozmaz odpowiedni do oceny
BII - łagodne zmiany komórkowe
CI 2a1 - Opis rozpoznanych zmian: łagodne zmiany
ta 2 jest rzymska ? nie wiem jak ja zinterpretować, jeśli rzymska to jeszcze: atypowe komórki nabłonkowe, trudne do jednoznacznej oceny - prawdopodobnie o charakterze odczynowym.

To by było na tyle.

---------- Dopisano o 06:59 ---------- Poprzedni post napisano o 06:48 ----------

Cytat:
Napisane przez savavita Pokaż wiadomość
Zadzwon do swojego ginekologa i powiedz mu zeby sie nie wyglupial w jakies hybrydy tylko Ci ocenil to badanie w stopniach Papanicolau wszedzie na swiecie tak jest badana cytologia, chyba ze sama cos poczytalas drobnym drukiem na paragonie.
Metoda Papanicolaou jest niewystarczająca w przekazywaniu istotnych z klinicznego punktu widzenia informacji pomiędzy cytologiem a ginekologiem. Nie odzwierciedla ona współczesnych poglądów na nowotwory szyjki macicy, a także nie uwzględnia zmian nienowotworowych.

---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 06:59 ----------

a to ze dostałaś taki wynik zaszyfrowany, świadczy o lenistwie morfopatologow/cytologów z laboratorium wynik jest nie tylko dla lekarza ale i dla pacjenta

Edytowane przez ewelline
Czas edycji: 2009-11-11 o 07:10
ewelline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując