2009-11-15, 12:24
|
|
|
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Polka i Kurd
Cytat:
Napisane przez Ieka
EVA pytałam dlatego,że, no własnie,rozmawiałam ostatnio z siostrą mojego Tż,obie rozmawiamy na luzie,mimo, że ona ma prawie 40 lat,spytałam ją o kwestię bicia kobiet, otóż co usłyszałam,Koran po angielsku czy po polsku to żaden Koran, ci co dokonują tłumaczenia źlego interpretują,dlatego np.jeśli chciałabyś w trakcie modlitwy przetoczyć fragment Koranu,to tylko w języku arabskim,nie żaden angielski czy inny,ponieważ przesłania Allaha mogą zostać fałszywie zinterpretowane,i najczęściej tak jest,bicie kobiet jest surowo karane.
|
Odniosę się do Twojej wypowiedzi:
1. tłumaczenia Koranu (tak jak i Bibli) są dokonywane bardzo wnikliwie, ze zwróceniem szczególnej uwagi na przesłanie tekstu.
Dodatkowo każde tłumaczenie zawiera komentarze i przypisy wyjaśniające.
Zapewniam Cię, że sura w języku arabskim i języku polskim dokładnie to samo mówi, a miałam możliwość sie przkonać na podstawie kilku wybranych fragmentów.
Poproś ją niech powie i przetłumaczy Ci słowo w słowo Al Fatihę, jako dobra muzułmanka powinna ja znać na pamięc bez zająknięcia.
Napisz mi po polsku a ja napiszę Ci oficjalne polskie tłumaczenie, no chyba że wolisz po angielsku... niestety niemieckiego nie znam.
Ewentualnie, poproś niech przytoczy Ci dowolny fragment którejś Sury... i mi ją tu napisz. Sprawdzimy tłumaczenie.
2. NIEUZASADNIONE bicie kobiety jest nie dozwolone, lecz NIGDY surowo karane. Przytocz mi przykład, gdy mężczyzna został ukarany za to, że słusznie (w rozumieniu islamu) uderzył własną żonę, córkę, siostrę.
Śmiem wątpić, że ta kobieta zna dobrze Koran. Jakim językiem się posługuje?
EDIT: Związek Muzułmanów Polskich opiera się na polskim przekładzie Koranu.
Naczelny imam Polski szajch Ryszard Ahmed Rusnak - szyita - opiera się również tak jak i polscy sunnici na polskim tłumaczeniu Józefa Bielawskiego.
Ieka, ta kobieta nie ma pojęcia o czym mówi, to tak w bardzo prostych słowach aby nie powiedzieć, że kłamie.
Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-11-15 o 12:37
|
|
|