2009-11-18, 11:25
|
#72
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 889
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
święta święta.....
Zupa grzybowa - II. FAZA
Skladniki:
• 3 dkg grzybów suszonych
• 1 pęczek włoszczyzny
• 1/2 cebuli
• 1/2 jogurtu
• 1 łyżeczka skrobi
Sposób przygotowania:
• Grzyby namoczyć i ugotować. Włoszczyznę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę posiekać i ugotować razem z włoszczyzną
• Grzyby odcedzić, posiekać i razem z wywarem dodać do włoszczyzny
• skrobie rozprowadzić jogurtem i niewielką ilością gorącego wywaru, zagęścić zupę
• doprawić
Dzwonki karpia duszone w porach - II. FAZA
Składniki:
• Jeden mały karp (ok. 1 kg)
• 1/2 kg porów
• szklanka białego wina lub bulionu rybnego
• sok z cytryny /może ocet?/
• 2 plasterki cytryny
• odrobina soli, biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Karpia podzielić na 4 dzwonki. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i
białym pieprzem. Pory przepołowić wzdłuż, umyć i pokroić w półkrążki i dusić 5 minut /w oryginale dusi się na tłuszczu, my możemy użyć wywaru rybnego). Włożyć dzwonki karpia plastry cytryny i wlać białe wino. Dusić około 25-30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Dorsz w pomidorach z pieczarkami - II. FAZA
Składniki:
•500 g pomidorów
•1 cebula
•2 ząbki czosnku
•200 g pieczarek
•4 filety z dorsza (150 g / sztuka)
•2 łyżki soku z cytryny
•1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano i kilka liści bazylii
•150 g jogurtu
•odrobina soli, biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
•Pokroić pomidory, cebulę oraz czosnek w drobną kostkę, pieczarki w plastry
•Filety rybne skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem oraz solą
•Cebulę, czosnek oraz oregano poddusić dodać pomidory oraz grzyby, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do blaszki do pieczenia
•Na warzywach położyć filety, posmarować jogurtem, przykryć i wstawić do
rozgrzanego piekarnika. Piec na środkowej szynie w temperaturze 200 C przez ok. 20 minut. Dekorować bazylią.
wszystko dusi sie na oliwie a wszedzie tam gdzie jest jogurt w oryginale byla smietana, jak wiecie gdzie dostac smietanę light to dajcie znac
źródło: portal weight watchers
Edytowane przez Didier
Czas edycji: 2010-03-10 o 13:24
|
|
|