Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wytępić Focha, czyli zmasowany atak Zazdrośnic-cz II.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-11-19, 20:20   #131
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: Wytępić Focha, czyli zmasowany atak Zazdrośnic-cz II.

Cytat:
Napisane przez justynkavip Pokaż wiadomość
cholerna rejestracja - czemu jesteś przeciwna dawaniu zwierząt w prezencie?

Z kilku powodów. I od razu mówię, że nie odnoszę się tu tylko do Twojej sytuacji, kiedy ty wiesz, że dostaniesz kota, tylko ogólnie.

1) często takie prezenty wcale nie są chciane i spodziewanie, więc zwierzę kończy jako zło konieczne;
2) osoba która dostaje zwierzę nie ma pojęcia jak się nim zajmować, i potem kot jest karmiony whiskasem albo kaszą z mięsem, weterynarza widzi po raz pierwszy jak zaczyna chorować..bojowniki i welonki są trzymane w kulach, i tym podobne;
3) często takie zwierzę jak dorośnie, to po prostu kończy wywalone (bo taki ładny szczeniaczek był, a teraz urósł, nie ma kto z nim wychodzić, i w ogóle za dużo je);
4) bo ludzie którzy dostają kota/psa jakoś nigdy nie wpadną na to, żeby go wysterylizować, tylko np. kot jest wychodzący, a potem z kociętami nie ma co zrobić;
5) bo potem są kłótnie ("przecież to od Ciebie prezent, ty z nim wyjdź, ja się wcale o to nie prosiłam");
6) bo ludzie często kupują kota żeby był akurat na święta, nie przejmując się tym, że kocię jeszcze nie ma 11-12 tygodni, ważne, żeby było akurat na gwiazdkę;

I tak bym mogła wymieniać..

Chyba bym wolała, żebyś się odniosła do jakiejś innej części mojego postu, a nie wyciągnęła z niego tylko to, że uważam, że zwierzę to zły prezent Na kotach akurat się znam, więc służę poradą..nie chcę kolejnej kociej biedy na świecie. Zastanów się też, czy Twój pies na pewno dobrze na niego zareaguje.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora