Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: LUBLIN
Wiadomości: 335
|
Dot.: komunia tuż tuż
i jeszcze kilka przpisów poniewaz wczesniej mi sie nie zmiesciły ;p
BISZKOPT RAFAELLO
SKŁADNIKI:
CIASTO:
6 jajek,
6 kopiastych łyżek mąki pszennej,
6 kopiastych łyżek cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
NADZIENIE:
1/2 litra śmietany kremówki,
20 dag wiórek kokosowych,
2 białe czekolady,
2 "Śnieżki",
1 paczka migdałów.
CIASTO:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem, powoli dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut. Wystudzić.
NADZIENIE:
1/4 litra śmietany kremówki zmiksować z 2 "Śnieżkami" i wyłożyć na biszkopt. Resztę kremówki zmiksować z 2 rozpuszczonymi na parze czekoladami. Dodać 15 dag wiórek kokosowych i wyłożyć na pierwszą masę. Powciskać migdały i posypać resztą wiórków kokosowych.
Składniki:
1 litr mleka
4 łyżki mąki zwykłej i 4 łyżki mąki ziemniaczanej (takie żeby nie były płaskie)
kostka margaryny lub masła
szklanka cukru
1 lub 2 cukry waniliowe
200 gram (20 dag) wiórków kokosowych
krakersy lajkonika (najlepiej 1,5 opakowania, chociaż to zależy od blachy)
Z litra mleka odlej około szklanki, reszte zagotuj. Do tego odlanego mleka wsyp obie mąki i wymieszaj dokładnie.Jak mleko będzie już ciepłe (ale jeszcze nie ugotowane) to wsyp oba cukry i rozpuść.
Jak mleko zacznie się gotować to wlej tą odlaną część mleka wymieszaną z mąką (tak jak robisz zwykły budyń) przykręć ogień i dokładnie wymieszaj. Jak wyjdzie ci lejący się budyń to przepadłaś ale jak wyjdzie za gęsty to można jeszcze go odratować. W każdym razie ma wyjść budyń, który lekko studzimy.
Kiedy jeszcze całkiem nie wystygł i jest letni w porywach do ciepłego to dodajemy kostkę masła i mieszamy w jakimś dużym czymś typu miska najlepiej, ja mieszam taką drewnianą pałką. Mieszamy aż to masło się całkiem rozpuści w tym budyniu. Potem dodajemy do tego połowę albo 3/4 wiórków (albo wiórek, nie wiem jaka forma jest poprawna a nie chce mi się szukać słownika) kokosowych i mieszamy ładnie.
Bierzemy blache do ciasta, ja mam taka 30x20 cm. najlepiej jak nie jest okragła i nie jest za duża. I wykładamy ją folią aluminiową. Na folię kładziemy miejsce przy miejscu krakersy, jedna warstwę i na to wylewamy połowę masy budyniowej. Potem kładziemy na to kolejną warstwę krakersów i resztę masy budyniowej i wysypujemy resztę wiórek (czy tam wiórków) i tak wklepujemy palcami jak krem w twarz
Przykrywamy formę folią spożywczą względnie folią aluminiową i wkładamy do lodówki na pare godzin, póki rodzina się nie rzuci na deser. Przykrycie jest ważne, bo jak nie przykryjesz i masz w lodówce np. mięso albo jeszcze gorzej- bigos, to rafaello przejdzie tym zapachem.
AMADEUSZ-NAPÓJ
SKLADNIKI
1 l mleka (pelne najlepiej, czyli 3.2%)
cukier waniliowy (ilosc dowolona)
2 kopiaste lyzki cukru
2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej typu neka (im wiecej, tym bardziej intensywne)
1/2 lyzeczki zmielonej czekolady lub ciemnego kakao (tez moze byc ciut wiecej)
Przygotowanie
Cukier i kawe rozpuszczamy w szklance wrzatku i pozostawiamy do przestygniecie (najlepiej, zeby bylo letnie)
Mleko, z cukrem waniliowym i czekolada/kakao miksujemy. Gdy skladniki sie spienia dodajemy, lejac bardzo powoli i caly czas miksujac, przechlodzona kawe.
Koktajl podajemy w wysokich szklankach, dobrze spieniony.
A teraz proponuje coś na słodko Oto przepis na ciasto "Bananowiec"
Składniki :
* 3-4 spore banany
* 2 galaretki cytrynowe
* 1 żółtko
* 2 łyżki cukru
* 25 dkg biszkoptów
* 1 kostka masła
Przygotowanie:
Masło, cukier i żółtko zmiksowaćrazem. Do tego dodać zgniecione widelcem banany. Miksować, następnie dodać rozpuszczoną i wystudzoną galaretkę (2 galaretki rozpuścić w 0,5 l. wody - to ważne!). Wszystko dobrze zmiksować. Na spód tortownicy ułożyć biszkopty i wlać zmiksowaną masę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI
2 szklanki mąki,4 jaja,1 kg jabłek,szklanka cukru,2 łyżki proszku do pieczenia,cukier waniliowy
jaja utrzeć z cukrem,dodac mąkę z proszkiem do pieczenia,cukier waniliowy i starannie wymieszać.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda, pokroic w cienkie polasterki
Tortownicę natłuścić i posypać bułką tartą.Wlac do tortownicy tyle ciasta by pokryło dno, ułożyć warstwę jabłek zalać ciastem, nawierzch tez dac jabłka jeśli zostaną.Piec w gorącym piekarniku ( ok 180-200 st) przez mniej więcej 40 minut.
Na urodzinki proponuje oprócz ciasta jeszcze jakiś deser np szybki DESER BANANOWY :
2 banany,300 ml mleka ,8 kropli aromatu waniliowego,4 łyżeczki żelatyny,płaska łyzeczka cukru,szczypta mielonego cynamonu - składniki na $ porcje
Zelatyne rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody,banany miksujemy lub ucieramy z mlekiem , aromatem waniliowym i cukrem. Mieszamy to ze schłodzoną zelatyną, przelewamy do pucharków i na godzine na górna półke do lodówki. Przed podaniem pruszymy cynamonem
pozdrawiam jeszcze raz.
|