Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Kopytka orkiszowe
ok. 2szkl. maki orkiszowej typ 700
1-2 jajka
pol kostki odtluszczonej fety
w wersji zielonej ze szpinakiem: rozmrozony szpinak mielony wg uznania podsmazyc na lyzeczce benecolu lub flory proactiv i ostudzic.
Zagniesc ciasto z ok. 1 i 1/2szkl maki, jajek i pokruszonej fety, w wersji ze szpinakiem dodac rowniec przestudzony szpinak. W razie potrzeby podsypywac maka zeby ciasto nie kleilo sie do rak i bylo elastyczne. Uformowac waleczki o srednicy ok. 2cm i ciac je po skosie na ksztalt kopytek. W garnku zagotowac osolona wode, wrzucac kopytka na wrzatek, gdy wyplyna na wierzch gotowac jakies 2-3min. Podawac na cieplo z ulubionym sosem, maselkiem czosnkowym (w wersji SB czyli benecol lub flora proactiv z czosnkiem), itp.
Zdjecia wersji podstawowej i ze szpinakiem. Czasem do podstawowej wersji daje rowniez starty ser zolty do ciasta oprocz fety.
|