Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Patenty na bycie NAJ :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-11-20, 14:53   #4294
Pavlinecka_21
Zakorzenienie

Dot.: Patenty na bycie NAJ :)

Cytat:
Napisane przez Dronf Pokaż wiadomość
Chcemy, chcemy !
Jakbyś widziała jakiś fajny patent na maseczkę z dyni to daj znać. Google pisze, że dynia ma właściwości łagodzące przy skórze wrażliwej. Mam jeszcze pół dyni w lodówce i nie wiem co z nią zrobić, domownicy kręcą nosem a wielki garniec zupy po 2 dniach musiałam wylać bo zaczęła puszczać bombelki ;]
Myślę, żeby ta dynie wymieszać ze śmietaną i ewntualnie jakąś mąka jakby było za rzadkie, trzymajcie kciuki żeby mi twarz nie odpadła !
A może ją tak zmiksować i po prostu na twarz i już?

To tak, przepisy pochodzą z książki Marii Kędry "Sekrety Urody".
Autorka radzi, by przed nałożeniem maseczki oczywiście oczyścić skórę, dookoła oczu posmarować się kremem ( pod oczy ofc).

Maseczka z siemienia lnianego:
Łyżkę siemienia lnianego zalać szklankę wody i ugotować na gęstą papkę, po ostudzeniu nałożyć na twarz, przykrywając chusteczką, po upływie 20min zmyć chłodną wodą.
Ma oczyszczać pory, zmiękczać naskórek, wygładzać, uelastyczniać, łagodzić podrażnienia.

Maseczka dla cery suchej i wrażliwej:
Trzy pojedyncze herbatki rumiankowe i łyżkę zmielonej szałwii wymieszać z wrzącą wodą, dodać kilka kropel witaminy A, po ostudzeniu nałożyć na twarz na ok. 20 min.

Maseczka dla cery tłustej, o rozszerzonych porach, skłonnej do wyprysków:
Łyżkę bratka (suszonego ), sproszkowanego lub zmielonego skrzypu, łyżeczkę roztartych, świeżych drożdży, dokładnie wymieszać z przegotowaną wodą, nałożyć na twarz, przykryć gazą zmoczoną w gorącej wodzie, trzymać 20min, zmyć chłodną wodą.

Maseczka dla cer zwiotczałych:
Łyżkęrozmarynu i kopru włoskiego zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem kilka minut. Ciepłą papkę nałożyć na twarz i szyję ( A nie rozszerzy dodatkowo porów?), zmyć po 20 min.
Napisano, że powoduje lepsze ukrwienie skóry, wygładza i uelastycznia naskórek.

Dla cery tłustej:
Łyżkę drożdży zmieszać z przegotowaną zimną wodą, dodać kilkanaście kropel soku cytrynowego, zostawić do całkowitego wyschnięcia, następnie rozmasować na skórze ( peeling), na koniec opłukać zimną wodą.
Jest napisane, że oczyszcza pory, usuwa zalegający naskórek i ma działanie wybielające ( ale maseczkę z drożdży już znamy)

Dla cery zmęczonej:
Świeżo ugotowany kartofel rozgnieść, wymieszać z łyżką ciepłego mleka (puree) ciepłą papkę nałożyć na 15 min, zmyć chłodną wodą.

Dla cery normalnej i suchej:
Łyżkę utartej marchwi zmieszać z jednym żółtkiem, łyżeczką twarożku, dodać kilkanaście kropel witaminy A, wymieszać, nałożyć na 20 min.

Ściągająca dla cery tłustej i mieszanej:

Łyżkę zmielonych płatków owsianych i łyżkę skrzypu rozetrzeć na papkę z przegotowaną, gorącą wodą, dodać kilkanaście kropki soku z cytryny, Poczekać aż ostygnie, nałożyć na 15 min.

Wygładzająca dla każdego rodzaju cery:
łyżka zmielonych płatków owsianych, 2 łyżeczki rozgrzanego miodu, jedno żółtko - wymieszać, nałożyć na 20min.

Maseczka wybielająca dla cery tłustej i mieszanej:
Łyżkę soku z ogórka wymieszać z mała ilością świeżych drożdży, zmyć po 15 min.

Maseczka dla cery suchej:
Łyżkę mleka w proszku rozmieszać z przegotowaną letnią wodą, dodać łyżeczkę rozgrzanego miodu, zmyć po 20 min.
Pavlinecka_21 jest offline Zgłoś do moderatora