2009-11-22, 13:01
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Czechosłowacki Wilczak
Bardzo mnie zmartwił ten kciuk w dół przy wilczakowym temacie, bo bardzo lubię tą rasę.
Są dwie rasy powstałe ze skrzyżowania wilka i ON-ka - czechosłowacki wilczak i sarloos. O sarlosie nie wiem dużo, ale to raczej tej rasie przypisuje się cechy, o których napisała Esfira. Być może, początki czechosłowackich wilczaków również były trudne, ale teraz zdecydowanie nie są tchórzliwe i bojaźliwe.
Trenują również agility i biorą udział w zawodach - można o tym przeczytać tu : wilczak na zawodach .
Generalnie każda rasa jest dla określonej osoby i nie można ogólnie powiedzieć czy jest dobra czy zła. Również czy jest prosta czy trudna.
Wilczaki to wspaniałe psy, potrzebujące dużo zajęcia, dla osób które z psem chcą pracować i znają psią komunikację. Więcej informacji o nich można znaleźć w wilczakowej bazie i na forum . Dobrze jest też się wybrać na wystawę i zobaczyć je na żywo 
Ja też planowałam zakup wilczaka. Też się nie zdecydowałam - nie zaiskrzyło między wilczakami i moim mężem i w końcu zdecydowaliśmy się na psa rasy o bardziej określonym przeznaczeniu.
|
|
|