Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jeszcze raz o Allegro
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2003-01-17, 13:28   #9
DominikaS
Zadomowienie

Re: Jeszcze raz o Allegro

Ostatnio kupilam puderniczkę na puder sypki (dawno, dawno temu takie się nosiło ) Zapłaciłam 65 zł z opłatami towarzyszącymi i jestem bardzo zadowolona - w Krakowie, nawet pod halą zapłaciłabym za to dwa lub trzy razy więcej o ile znalazłabym w ogole coś takiego.
Kosmetyków ani perfum nie kupowałam jeszcze na allegro - na razie nie widziałam nic interesującego. Wieści o podróbkach śledziłam na kafe allegro - tam dużo sie o tym pisze (niektóre perfumy podrabiane są bardzo dobrze a różnica występuje np w odcieniu płynu, braku wytłoczenia na dnie butelki, korku z innego materiału, łuszczącej sie foli albo odcieniu pudełka, ale zdaża się także że ktoś wysyła w butelce po perfumach sok jabłkowy:-( - trzeba kupować u sprawdzonych sprzedawców. Oczywiście zapach i trwałość podrabianych perfum pozostawiają wiele do życzenia).
Z opcji "kup teraz" korzystam najczęściej - nie chce mi się monitorować licytacji To jest pewna opcja o ile sprzedawca jest pewny.
Początkującym jest trudno bo ze względu na dużą ilość oszustów i głupkowatych żartownisiów bywających na allegro, ludzie nie mają zaufania do kogoś bez komentarzy. Zmienia sę to po uzyskaniu 5 pozytywnych komentarzy z poważnych aukcji a już "normalnie" Cie traktują po 15 Bardzo często opcja "kup teraz" dotyczy kupujących mających conajmniej 5 komentarzy (ja kontaktowalam się ze sprzedającym i prosiłam o obniżenie progu gwiazdek - nikt mi nie odmówił). Należy czytać strony "o mnie" - tam napisane jest jakie formy zapłaty dopuszcza sprzedający - też zależy to od stażu na allegro - "nowi" muszą płacić zanim kupią. Bezgwiazdkowcy proszeni sa też często o kontakt mailowy lub telefoniczny przed przystąpieniem do aukcji - pomijając ten wymóg można zostać wykluczonym z licytacji (chodzi o zabezpieczenie się przed niepowaznymi ofertami).
Na początku na pewno lepiej jest prowadzić ożywioną korespondencje ze sprzedającymi - to są sympatyczni ludzie i pomogą w razie kłopotów.
Z własnego, niewielkiego zresztą doświadczenia wiem że nie warto kupować czasem - moim pierwszym zakupem była książka w cenie 4zł, za którą zapłaciłam w ostatecznym rozrachunku 14zł (koszty przesyłki i przekazu pieniężnego na poczcie), warto więc od razu doliczyć koszyty pośrednie i dopiero wtedy zastanawiać się czy to się opłaca (można je zredukować kupując od kogoś z tego samego miasta i umówić się na osobisty odbiór towaru - przy okazji można go dokładnie oglądnąć )
A i jeszcze jedno - "kup teraz" jest dla mnie lepszym rozwiązaniem ze względu na skłonność do hazardu chyba - raz się rozpędziłam i wygrałam licytację dość dużym kosztem, tak że satysfakcja z wygranej sklęsła we mnie jak uświadomiłam sobie cenę którą bedę musiała zapłacić)) No ale człowiek uczy się na błędach, własnych też
Pozdrawiam
Stara Allegrowiczka (z 6 komentarzami)) - ale teoretyczną wiedzę o allegro zdobywałam długo przed pierwszym zakupem )
DominikaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując