Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zupy.
Wątek: Zupy.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-03-30, 06:36   #100
Nutka
Nutka nie gryzie!

Dot.: Zupy..Zupy..

Cytat:
Napisane przez una creatura bella
Uwielbiam zupy z soczewicy.Moje ulubione to: grecka zupa fakes (pychota) i treściwa, typowo jesienno -zimowa zupa z soczewicy z przyprawą włoską (przepis z Poradnika Domowego rodem).

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY Z PRZYPRAWĄ WŁOSKĄ

100 g – 65 kcal

szklanka zielonej soczewicy, 5 szklanek bulionu z kurczaka, 3 cebule, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka przyprawy włoskiej, ćwierć łyżeczki kurkumy, 3 łyżki oliwy, 2-3 łyżki posiekanych listków kolendry lub pietruszki, sól, pieprz

• Umytą soczewicę wrzucić do rondla, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 min. na wolnym ogniu, po czym odcedzić.
  • W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej 2 drobno pokrojone cebule i czosnek, dodać kurkumę i soczewicę, wymieszać i zalać gorącym bulionem, gotować ok. 30 min. pod przykryciem na niewielkim ogniu.
  • Lekko przestudzić, zmiksować, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą włoską, podgrzać.
  • Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, zrumienić na niej ostatnią, drobno posiekaną cebulę, dodać do zupy, wymieszać z posiekaną zieleniną.
Ja zwykle używam przyprawy włoskiej własnego chowu - czyli wymieszanych według własnego widzimisię różniastych ziół: bazylii, tymianku, rozmarynu, majeranku itp.

Drugi przepis, a raczej link do niego zamieszczałam już w wątku "potrawy jednogarnkowe", ale co mi tam, wkleję go jeszcze raz:

ZUPA Z SOCZEWICY "FAKES"

25 dkg zielonej soczewicy, 30 dkg dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki, 1/2 szklanki oliwy, 3 marchewki pokrojone w kostkę, 3 cebule pokrojone w kostkę, 2 rozgniecione ząbki czosnku, czubata łyżka koncentratu pomidorowego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, oregano,2 łyżki czerwonego octu winnego (ew. soku z cytryny)

• Cebulkę i czosnek podsmażamy na oliwie.
  • Dodajemy marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę.
  • Zalewamy zimną wodą (1 litr) i gotowac 45 minut, aż soczewica będzie miękka .
  • Dodajemy posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano. W razie potrzeby podlać wodą - i gotujemy jeszcze ok. 15 - 20 minut. Przed podaniem doprawić octem.
  • W Grecji na stole stawia się dodatkowo obok potrawy ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek.
PO pierwsze uno przepis jest absolutnie nieczytelny. PO drugie mam wrażenie że przepisa skopiowałas z Internetu podaj więc link do strony
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując