Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Żony wyjątkowe (drapieżne kocice, anielice i gaduły) - PM 2009
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-11-24, 16:55   #4311
iwka28
Wtajemniczenie

Dot.: Żony wyjątkowe (drapieżne kocice, anielice i gaduły) - PM 2009

Cytat:
Napisane przez mona_ja Pokaż wiadomość
Iwka28, szykujecie coś na półrocznice? Bo chciałabym jakoś z tż ten dzień uczcić ale nie mam żadnego pomysła
Prawdę mówiąc to nic specjalnego. Jakoś tak nie obchodzimy połówkowych rocznic. Może się wybierzemy do kina, ale bez szaleństw.
Daj znać jak coś wymyślisz.

Cytat:
Napisane przez anuulaa Pokaż wiadomość
Obecnie mam na allegro dobry adres, więc nie mogło być pomyłki. Mam nadzieję, że nie odesłali tej paczki do nadawcy,mąż miał dzisiaj mi ją odebrać.
Odesłać na pewno nie odesłali, awizować mają 2x w sumie daje Ci to 14 dni na odesłanie przesyłki. U mnie listonosz był jeszcze lepszy, ponieważ w ogóle nie nosił przesyłek, tylko od razu awiza, że niby nikogo nie było w domu. A odebrać na poczcie masakra, duże osiedle, kolejka pod drzwi i zakręca.

Cytat:
Napisane przez india83 Pokaż wiadomość
\dziekuje

iwka jestes pewna, ze przy darowiznie przysługuje zachowek?? my wlansie jestesmy na tym etapie i gdy podawalismy dane do spisania aktu, specjalnie zapytałam czy nie bedziemy miec pozniej problemow ze splata brata TŻ(zachowek). babka powiedziała, ze tak sie dzieje przy testamencie,a nie darowiznie. mam nadzieje, ze nie wprowadziła nas w błąd??!! w poniedziałek podpisanie aktu, musze jeszcze raz zapytac notariusza
Tak jestem pewna. Zachowek przysługuje jak rodzice zostawią testament i brat TŻ dostanie część majątku ale np. dużo mniejszą niż Wasza (uwzględniając darowiznę). Wtedy może domagać się zachowku od Was. Zachowku mogą żądać uprawnieniu do zachowku, w stosunku do spadkobierców a także w stosunku do osób obdarowanych przez spadkodawcę przed śmiercią. W przypadku, gdy darowizna została dokonana na rzecz osoby, która także jest uprawniona do zachowku, nie ma znaczenia, kiedy ta darowizna została uczyniona, gdyż tylko darowizny dokonane na więcej niż 10 lat przed otwarciem spadku na rzecz osób, które nie są spadkobiercami lub uprawnionymi do zachowku, nie wlicza się do spadku. Wyjściem z sytuacji jest zakup nieruchomości, wtedy nie wchodzi ona w masę spadkową. Kobieta wprowadziła Was w błąd. Poczytaj sobie kodeks cywilny, dział dotyczący spadków. Jeśli wartość pozostałej części spadku która przypadnie bratu będzie mniejsza wartościowo niż przysługujący mu z mocy prawa zachowek, będziecie musieli go spłacić. Jeśli rodzice nie zostawią testamentu wówczas macie dziedziczenie ustawowe i do masy spadkowej również zalicza się ta darowizna.
Trochę zamotałam
Acha jeśli darowizna byłaby z dożywociem dla rodziców to wtedy jest trochę inaczej i takiej darowizny do masy spadkowej się prawdopodobnie nie wlicza, bo to inny rodzaj umowy.

Never regret something that once made you smile

Edytowane przez iwka28
Czas edycji: 2009-11-24 o 17:16
iwka28 jest offline Zgłoś do moderatora