Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mamusie marcowo-kwietniowe 2010
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-26, 11:23   #4678
Izumi
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2010

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
co myslicie o detektorze oddechu ?? ja robilam wywiad wsrod znajomych ale zadna z nich nie miala tego ja ostatnio znalazlam taki maly przenosny co sie do pieluszki doczepia i nawet na spacer do wozka mozna go zabrac ze soba

Z dzieciowo.pl
Zakupy na medal czytamy o monitorze oddechu.
Snuza Halo nie tylko precyzyjnie kontroluje oddech dziecka, ale także w przypadku przerwy w oddychaniu delikatnie pobudza maluszka, by znów zaczął oddychać. Możecie więc spać spokojnie. Więcej na: www.snuza.pl.
Wlazłam na stronę producenta, by dowiedzieć się więcej. Ustrojstwo jest malutkie (5x4x2 cm) i przymocowuje się je do pieluchy potomka. Jest ergonomicznye antyalergiczne i przetestowane klinicznie. Monitoruje, czy dziecko oddycha, i jeśli zaobserwuje przerwę w oddychaniu trwającą dłużej niż 15 sekund, włącza wibracje, czym zmusza dziecko do zaczerpnięcia powietrza. Ma alarm dla rodzica. Polecają go pediatrzy (que?). Brzmi nieźle.

Czytam instrukcję obsługi i dowiaduję się, że ogromny wpływ na jakość działania urządzenia ma... rodzaj używanej pieluchy. Pielucha musi być w odpowiednim rozmiarze i odpowiednio ściśle zapięta, bo jeśli jest za duża lub za luźna, sensor nie dotyka skóry brzuszka dziecka, w związku z tym oddech nie zostaje wykryty i włącza się alarm. Żeby więc uniknąć wstawania co 10 minut z powodu alarmu, dobierz pieluchę.

Tu nasuwają mi się dwa pytania. Po pierwsze, co mają zrobić rodzice wcześniaków, dla których WSZYSTKIE pieluchy na rynku są za duże? Po drugie brzuszek najedzony i nienajedzony ma różną objętość. Jeśli pielucha nie posiada elastycznych boczków, to odpada z założenia. Żegnamy zatem Huggies Classic, które elastycznych boczków nie mają. Ważne, żeby pieluszka nie zakrywała pępka dziecka - czytam w instrukcji obsługi. Trzeba ją specjalnie wywinąć.

Czego się czepiasz, babo? Nie chcesz kupić, to nie kupuj, twoja sprawa.

Zastanawiam się po prostu, czy jest sens wydawać 450 zł na urządzenie, którego prawidłowe działanie zależy od tego, jak dziecku ubierzesz pieluchę, czy ona prawidłowo przylega oraz czy nie jest przypadkiem przepełniona (w instrukcji czytam, że bardzo "pełna" i przemoczona pieluszka również może doprowadzić do "rozchylenia się" pieluszki prowadząc do utraty kontaktu sensora z pieluszką - napisali "z pieluszką", a miało być zapewne "ze skórą dziecka")."

----------------

Idę na spacer bo piękna pogoda jak wrócę nadrobię JAKOŚ zaległości

P.S. Drcron gratulowałam Ci już córuni?
Izumi jest offline Zgłoś do moderatora