2009-11-30, 07:51
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: tkanie na krosnach
Cytat:
Napisane przez kemot
witaj jeśli chodzi o książki to dobre są Stanisławy Czyżkowskiej ''Tkactwo ręczne'' i Dywany i Kilimy Duszyńskiej na osnowę najlepiej wziąć nić lnianą grubość średnią i jak w sklepie nie będą mieli to zapytaj czy jest dratwa takin nieprofesjonalnym językiem bo mówią tak na ten sznurek sprzedawcy. Pamiętaj że tkać można wszystkim i po dłuższej pracy możesz zacząć wykorzystywać niekonwencjonalne surowce np drut,papier,folia,gałązki , dają naprawdę fajny efekt  po nasnuciu sznurka na ramkę nałóż kawałek paseczka papierowego wykonaj kilkucentymetrową krajkę- margines z lnu
|
Witaj Kemot taaa mąż zrobił mi ramę, intuicyjnie wziełam "dratwę" na osnowę, mam nici i w piątek zaczęłąm tkać...przez cały weekend siedziałam nad drzewem az mnie nerwy wzieły, bo wyszło mi drzewo jak ze strasznego snu mam pytanie jak wydobywać na tkaninie wzór, zeby było widać ze to jest drzewo a "nie co miał autor na myśli"? hihi ok. ide ide np. biała nitką i chce żeby teraz była brązowa, to one sie przeplataja tzn. nachodzą czy konczy sie biała i od następnej brązowa ale to wychodzi szpara? najlepiej robić równolegle tło i motyw? nie wiem jak się za to zabrać dalej...
|