Re: Lista marzen, celow
Lista marzeń...
Chciałabym wreszcie przestać się uczyć - tak sobie myślę, po cholerę mi ten drugi doktorat, po co? Ale rodzina ciągle mnie pouczała: ucz się, bez doktoratu ani rusz, później jeden doktorat przestał im wystarczać, robię drugi, mówią coś o habilitacji. Chyba zwariuję, dlaczego tak dałam się w to wszystko wmanewrować? Kiedyś na studiach miałąm fajnego chłopaka, chodziliśmy 7 lat, on chciał się ze mną ożenić, ale pod wpływem rodziny nie chciałam wyjść za mąż przed obroną doktoratu. Facet odszedł, wcale mu się nie dziwię.
Tyle w życiu mi przepadło: nie wykorzystałam talentu aktorskiego i wokalnego (sopran) - tak sobie teraz myślę, że jedno i drugie nie byłoby złe w operze... Ale teraz jest już za późno. Mój ojciec zawsze mówił, że porządni ludzie nie wykonują takich zawodów, co najwyżej - mogę pośpiewać rodzinie koledy na Wigilii. Zakazał mi chodzenia nawet na zajęcia z chóru, chciałam iść do szkoły muzycznej, nie było jednak mowy o grze na pianinie (trochę nauczyłam się grać u koleżanki z osiedla, ale co to za nauka? prowizorka).
Chciałabym kiedyś mieszkać na wsi i chodować strusie, jak mój wujek. To marzenie też pewnie nigdy się nie spełni, bo mój przyszły mąż nie chce słyszeć o wyprowadzce z Warszawy. A ja wiem, że tylko na wsi byłabym naprawdę szczęśliwa. Jednak bardzo kocham mojego Misia i raczej zrezygnuję dla niego z tej wsi..
Chciałabym wreszcie urodzić dzieci, bo mam już ponad 30 lat i dystroficzne jajniki. Nie wiem, czy się uda. Na razie pomagam bratowej wychowywać jej synka. Ma 3.5 roku i od pół roku dzięki mnie umie czytać (jestem nauczycielką z wyształcenia).
Mam takie prozaiczne marzenia - życie w spokoju, ciszy, czystym otoczeniu, wśród przyrody. A tymczasem pewnie do końca życia pozostanie mi nerwowa wegetacja w wirze Warszawy, z której jak tylko mogę- uciekam z psem do Lasu Kabackiego i robię orła w śniegu.
PS - przepraszam, że się Wam tak wyżaliłam, ale nie mam ani jednej koleżanki w Warszawie i nie mam z kim się spotkać i tak po babsku - pogadać... [img]icons/icon9.gif[/img]
|