Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Problem ze światłem :((((
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-12-02, 15:05   #5
Super Fotograf
Raczkowanie

Dot.: Problem ze światłem :((((

No właśnie - wielu problemów nastręcza fotografowanie pod światło. Słoneczne refleksy doskonale podkreślają charakter fotografii, o ile oczywiście uda nam się uchwycić je, nie naświetlając całego zdjęcia. By temu zapobiec można użyć korekcji ekspozycji naciskając przycisk +/- . W przypadku fotografowania ludzi dobrym wyborem będzie natomiast delikatnie podświetlenie osoby w kadrze za pomocą wbudowanej lampy błyskowej. Pamiętajmy jednak, że ta ma ograniczony zasięg do kilku metrów i daje efekt bardzo płaskiego światła. Równie nieatrakcyjnie przedstawiają się zdjęcia wykonywane w wakacje w godzinach południowych lub w pomieszczeniach, gdzie światło pada prostopadle do linii horyzontu. Tu najczęściej, w przypadku fotografowania osób na twarzy pojawiają się cienie, nadając jej „zmęczony” charakter, natomiast oczy i usta wydają się być słabo widoczne. By tego uniknąć niejednokrotnie wystarczy zmienić perspektywę – przyklęknąć, wyjść na podwyższenie, fotografować tak zwanym szerokim kątem, bądź ponownie podświetlić fotografowaną osobę za pomocą wbudowanej lampy błyskowej. Starałem się wyeksponowac najważniejsze sztuczki stprawnego fotografa Mam nadzieję, że mój komentarz pomoże
Super Fotograf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując