Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.6
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-12-03, 11:09   #503
konwalijka82
Raczkowanie

Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopdonieństwo. Zbiorczy, cz.6

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Przepraszam ze sie sama cytuje ale moglabym dostac jeszcze jedna opinie na moje pytanie?
Ulotka mówi że dopiero jeśli 2 razy z rzędu nie wystąpi krwawienie należy zgłosić się do lekarza w celu wykluczenia ciąży. Z drugiej strony przy długim stosowaniu tabletek okres może w ogóle zaniknąć - może wypadałoby wybrać się do lekarza i zastanowić nad zmianą tabletek. Nie ma potrzeby schizować na temat ciąży, tym bardziej że nie masz ku temu żadnych powodów.

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

Cytat:
Napisane przez dore Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
Regularnie czytam to forum, ale do tej pory nie miałam żadnych pytań.
Aż do dzisiaj, tzn. dzisiejszej nocy.
Od roku okres mialam dosyć regularnie,zazwyczaj pod koniec miesiąca, albo pierwszego dnia miesiąca (ostatni okres 1 listopada,trwal 5dni).
26 listopada byłam u ginekologa, robil mi dopochwowe badanie usg.
Pokazało ono że jestem jeszcze przed owulacją (pęcherzyk nie był pęknięty), a powinnam być już po owulacji. Lekarz powiedział mi także, że ściankę macicy mam czystą.

Ale co mnie niepokoi, do tej pory nie mam okresu, ani się nie zapowiada abym go dostała. Zawsze na 7 dni przed spodziewaną miesiączką bolą mnie piersi - teraz żadnych bólów nie odczuwam.

Współżyję od 3miesięcy,zazwyczaj regularnie,raz w tygodniu. Zabezpieczamy się prezerwatywą ze środkiem plemnikobójczym, ale dla większego bezpieczeństwa mój chłopak nigdy nie dochodzi we mnie. Kochaliśmy się ostatnio w dni płodne (po jednym stosunku, kiedy chłopak zdjął prezerwatywę i umył się dokładnie znowu włożył mi penisa ale trwalo to bardzo krótko (nawet powiem że były to sekundy,niecała minuta)- nie doszło do wytrysku). Później się też przecież okazało że tych dni płodnych prawdopodobnie nie miałam.
Już nie wiem co myśleć. Żadnych ciążowych objawów nie mam.

W związku z tym badaniem lekarskim mam pytanie. Co się dzieje z pęcherzykiem kiedy dojdzie do zapłodnienia? On jest, ale nie wypuszcza komórek jajowych? Czy badanie usg dopochwowe wykazałoby ciążę?

Dziękuję z góry za odpowiedzi i rady.
Pozdrawiam
Wczesnej ciąży nie zobaczy na usg - ale na podstawie zwykłego badania ginekologicznego może mieć przypuszczenia.Do ciąży dochodzi tylko wtedy kiedy pęcherzyk pęka, wydostaje się z niego komórka jajowa i napotyka na swojej drodze plemniki. Od owulacji do miesiączki mija ok 14 dni - w związku z tym gdybyś miała owulację przykładowo 27 listopada to termin okresu przypadałby na 11 grudnia .

Cytuje:
Po kilku dniach jeden z pęcherzyków zaczyna dominować i w dalszym etapie rozwoju pęka, uwalniając komórkę jajową. Uwolnienie komórki jajowej z pęcherzyka nazywa się owulacją. Pozostałości po pęcherzyku Graafa przekształcają się w ciałko żółte, odpowiedzialne za produkcję progesteronu. Pod wpływem progesteronu i estrogenów błona śluzowa macicy przygotowuje się do przyjęcia zapłodnionego jajeczka (implantacji), i nadal się rozrasta. Jeśli po kilku dniach od owulacji zapłodnienie nie nastąpi (lub zapłodniona zygota nie zagnieździ się w ścianie macicy) ciałko żółte stopniowo zanika, powodując po kilkunastu (przeciętnie 14) dniach nagły spadek poziomu progesteronu i estrogenu. Spadek poziomu hormonów płciowych jest sygnałem do usunięcia niepotrzebnego nadmiaru błony śluzowej z macicy. Endometrium zaczyna się złuszczać i rozpoczyna się krwawienie miesiączkowe.

To odpowiedź na pytanie co się dzieje z pęcherzykiem.Moim zdaniem nie powinnaś mieć żadnych obaw, tylko spokojnie czekać na miesiączke

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

Cytat:
Napisane przez zwyczajna21 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Otóż moje pytanie brzmi:
Kochałam się z chłopakiem w dni płodne dzień przed owulacją i zastosowaliśmy tylko sam Patentex Oval N chłopak skończył w środku - czy jest prawdopodobieństwo,że będę w ciąży???
Dodam jeszcze na test jeszcze za wczas(8dni od stosunku)....
temperature mam rano 36,8 36.9 37.4.....
Mam dni suche żadnego śluzu ani nic.....
Brzuch mnie trochę boli ale nie cały czas....
Piersi mnie jeszcze nie bolą bo jeszcze tydzień do planowanej @....
Często robię siusiu...
I jak wam się to widzi...??
Z góry dziękuję za odp
Dla Patentex Oval wskaźnik Pearla wysnosi 0.3 - 1.6. Oznacza to, że na 100 kobiet, które stosowały przez 12 miesięcy Patentex Oval tylko 0.3 - 1.6 % kobiet zaszło w ciążę. Tak więc Patentex Oval proponuje zabezpieczenie przed niechcianą ciążą o skuteczności 98.4 - 99.7%.

Te dane wskazują na to że skuteczność samego Pantenexu to 98,4 - 99,7%. Zabezpieczyliście się, więc ryzyka ciąży nie ma, pod warunkiem że stosowaliście się do ulotki. Wiadomo że każda metoda antykoncepcyjna pozostawia jakiś margines błędu, ale w waszym przypadku nie ma potrzeby świrować.

Edytowane przez konwalijka82
Czas edycji: 2009-12-03 o 10:55
konwalijka82 jest offline Zgłoś do moderatora