Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pióro Herlitz My Pen
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-12-04, 09:27   #19
Le Tigre
Raczkowanie

Dot.: Pióro Herlitz My Pen

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
A czy jest możliwość, że są inne grubości stalówki? Bo wiem, że przy zakupie Parkera można zamówić sobie jedną z chyba trzech grubości.
Oczywiście, że są. Nie ma właściwie pióra, które kupuje się z "typową" stalówką - zawsze przy zakupie wybiera się grubość. No, prawie, bo czasem kupuje się nieświadomie Generalnie dla piór Parker i Waterman najlepiej brać stalówkę "F" - chyba najlepsza do typowych, codziennych zastosowań. (Ale to tylko moje odczucie.)

Cytat:
Napisane przez adrijah Pokaż wiadomość
Nie wiem czy jest taka możliwość żeby były inne stalówki, czarne na 100% ma M, zielone będę mogła sprawdzić dopiero w poniedziałek, bo zostawiłam je w studenckim mieszkaniu.

Faktycznie te krótkie czarne wkłady Pelikana zapchały mi już 2 pióra (btw. jak je odetkać?), a nie zamienię na Parkera, bo ma inne wkłady (próbowałam być taka sprytna, nie wyszło )
Ależ oczywiście, że jest możliwe by stalówki się różniły.

Jak rozumiem, to tym cienko piszącym jest to czarne, ze stalówką "M"? To coś jest z nim nie tak, skoro pisze bardzo cienko, bo stalówka "M" jest już dość gruba, choć jeszcze nadaje się do codziennego użytku.

Natomiast kwestia zmiany atramentu - proponuję zrobić tak: kupić inny atrament w butelce (polecam Watermany, tanie i dobre, podobnie jak i Parker Quink, jeszcze tańsze i też dobre), a po drodze do domu wstąpić do apteki. Tam kupić strzykawkę i igłę Dalej już chyba wiadomo, prawda? (A jeśli nie - zaciągamy strzykawkę atramentu, wyciągamy nabój z pióra, robimy "zastrzyk" i voila!). Sam tak robię, bo używam dużych nabojów Parkera (głównie dlatego, że wystarczają na ok. tydzień używania), ale niekoniecznie z atramentem Parkera.

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Własnie, jak odetkac pióra wieczne?
Trzeba je przepłukać.

Rozkręć pióro, wyciągnij nabój, a potem sekcję (ta część ze stalówką) wykąp w wodzie z niewielką ilością płynu do naczyń. Potem powtórka, tyle, że w wodzie z kropelką octu. Na koniec zmień wodę na świeżą i zostaw w niej pióro na noc. Potem pióro wyciągasz, osuszasz i zostawiasz na jakiś czas np. na chusteczce, żeby sobie dokładnie wyschło. I to wszystko, powinno pomóc.

Aha - woda raczej "zimniejsza" niż "cieplejsza" - to znaczy nie musi być zupełnie zimna, ale nie powinna być zbyt ciepła.

I jeszcze jedno - takie płukanie powinno się piórom zapewniać raz na jakiś czas, bo zaschnięte drobinki atramentu lubią zbierać się tu i ówdzie. Nie ma ustalonej reguły jak często, ja płuczę raz na kilka miesięcy, często profilaktycznie (albo z braku lepszych rzeczy do roboty).
Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
A jest kolorystycznie pięknie do mnie dopasowane
Kobiety...