2009-12-04, 11:49
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
Cytat:
Napisane przez ciri15
Wątek daje domyślenia... Ja dopiero zaczynam, ale dowiedziałam się z niego wiele...
Pieniądze już są dla mnie problemem, tzn. to że utrzymuja mnie rodzice, a mam jeszcze 3 rodzeństwa, więc jest to dla nich duze obciążenie. Chciałabym pracować, ale studiując dziennie mam wrażenie że nie dałabym rady z nauką... Czy pracujące+studiujące też miały kiedys takie wątpliwości? Na którym roku zaczęłyście pracować? Jaka to praca?
Przeraża mnie jeszcze to, że w tym wszystkim jakoś brakuje miejsca na założenie rodziny. Większość wypowiadających się dziewczyn, jak mi się wydaje, jest stanu wolnego. Jak to jest? Nie myślicie jeszcze o tym? Najpierw kariera? Bo wiadomo, żeby planować ślub, dom, dzieci, należałoby mieć pieniądze, no a z postów wynika że po od razu po studiach kokosów nikt nie zarabia...
Takie luźne przemyślenia, mam nadzieje że ktoś się wypowie  .
|
Co do zakładania rodziny to jeszcze jestem młoda i wg mnie za wcześnie na planowanie małżenstwa , dzieci itp.. Ale szczerze mówiąc nie jestem raczej osobą , której marzy się gromadka dzieci w domku na wsi Najpierw chciałabym skończyć studia (więc jeszcz troche zostało)a o ślubie będzie się mysleć pózniej A dzieci to już w ogóle odległy temat . Mój TZ jest tego samego zdania więc nie ma konfliktu interesów 
Zgadzam się z szugarbejb , jeśli nie jestes systematyczna i nie ogarniasz materiału szybko to będzie ciężko pogodzić to z pracą . Moi znajomi , którzy studiują dziennie , pracują po godzinach i w weekendy i zdecydowanie odbija się to na ich wynikach . Cięzko wstawać rano jechać na uczelnię , siedzieć do 16 a o 16 do pracy i siedziec tam to 21 , przyjsc do domu i tak w kółko . Brak miejsca na naukę . No ale to tez zależy jaką pracę sobie znajdziesz . Bo zawsze można znaleźć coś na weekend i wtedy będzie troche lepiej z organizacją 
PS dodam jeszcze takie luźne spostrzeżenie , bo nie rozumiem czym różni się prawo od innych kierunków . Inne kierunki (mgr) studiuje się 5 lat , po ukończeniu studiów tez potrzeba kilka lat żeby zdobyc doświadczenie i jakąś pozycję zawodową , żeby nie zarabiać najniższej krajowej . Więc i na innych kierunkach nie bardzo jest czas i miejsce na zakładanie rodziny. A jednak ludzie sobie jakoś radzą . Więc praktycznie nie ma przeszkód , żeby założyc rodzinę będąc na/po prawie
Czas edycji: 2009-12-04 o 11:53
|
|
|