Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 21
|
Dot.: menu na prywatke sylwestrowa
Cytat:
Napisane przez bojkka
ja tez robie Sylwesta w tym roku dla jakis 15 osób, Ale kucharka ze mnie zadna! Nie mam pojecia co podac oprocz zimnych przekasek (krakersy, sery, kanapki, koreczki, sledzie, jajka). Odgrzewany barszcz z kartonu to chyba za malo :P Gotowac za bardzo nie umiem, poza tym nie chce przesiedziec imprezy w kuchni... Doradzcie pliss
|
Witajcie,
Jak mogę coś podpowiedzieć. Jeżeli chcesz stworzyć atmosferę sylwestrową, to nie podawaj dań, które jada się na co dzień lub jadło się kilka dni temu z okazji świąt. Doświadczenie podpowiada mi, że podczas imprezy sylwestrowej rezygnuję z dań czysto rodzimych, jak smażone ryby, bigos, barszcz biały czy czerwony. Jak Sylwester, to Sylwester musi być inaczej, odświętnie i ciekawie.
Do tego koniecznie zasada "Nie stój przy garach, gdy goście za stołem" obowiązuje bezwzględnie, w końcu to Twoja impreza, więc jako gospodyni masz się bawić a nie pitrasić czy szorować talerze.
Przypuszczam, że goście mają zjawić się około 20-21.00 (jeśli wcześniej, to trzeba lekko modyfikować menu).
Napiszę, co ja lubię podawać. Po przyjściu mamy zazwyczaj dużą deskę serów lub anypasti z dodatkami w postaci pieczywa, krakersów, marynowanych warzyw i ostrych chutney'ów. Do tego kieliszek wina i jest super. Może być również proste sushi z wędzoną rybą, czy warzywami (sprawdza się zawsze).
Przed północą na stole pojawiają się drobne ale śliczne przystawki typowe tapas. Po północy danie na ciepło, jeżeli jesteśmy bardzo głodni włączam ustawioną w piekarniku tartę aby się upiekła lub podgrzała, do tego kolorowa sałata wystawiona z lodówki i jest super.
Zawsze podczas wybierania menu na imprezy oprócz zasady braku stania przy garach, staram się wybrać menu inne niż zazwyczaj, czasem kieruję krajem pochodzenia dań i serwuję na przykład kuchnię włoską, grecką czy japońską.
W talerzu antypasti rewelacyjnie komponują się sery w typie gorgonzoli (z niebieską pleśnią), do tego wędzony (żółty), mozzarella, ostry żółty jak parmezan, szynka w typie serano lub parmeńskiej, wędzony boczek, salami lub ostra kiełbasa w typie chorizo, z warzyw rukola, pomidor w plasterkach, grillowany bakłażan z zalewy lub cukinia, papryka, oliwki, suszone pomidory. Do takiej kompozycji pasuje rewelacyjnie bagietka, masełko i oliwa z oliwek, popite białym winem - poezja!!!! Na mojej stronie w dziale Jedzenie na sylwestra – menu sylwestrowe jest podział na ciepłe i zimne przystawki, dania nad ranem, zupy itd. Są przepisy na marynowanego czy grillowanego bakłażana, pora, pieczoną paprykę i masę innych antypasti.
Jako, że możesz je zrobić wcześniej, to w dniu imprezy nie będziesz miała już innego obciążenia, niż wyłożenie składników do miseczek lub na talerz - to wyjątkowo wygodne.
W razie pytań chętnie coś chętnie podpowiem Sama corocznie organizuję Sylwestra więc mam kilka sprawdzonych dań i smaków
|