ania p ja jestem we Włoszech ale do tej pory w większości wszystkie badania i zabiegi miałam przeprowadzone w Polsce ponieważ dla nas stosunkowo jest dużo taniej niestety

i chyba dalej będę się leczyć w Polsce bo jest duża różnica cenowa a tutaj maja po części sprywatyzowana słóżbę zdrowi i tak tylko dla przykładu dodam ,że za ostatnią wizytę w szpitalu zapłaciliśmy 25€ i nie byłam w ogóle zbadana a już nie wspominam o usg

była to tylko rozmowa a z tego co słyszałam to za każde usg trzeba zapłacić 40 € a dodam,że nie mówię o prywatnej klinice a ostatnio jak byłam na prywatnej wizycie to zapłaciłam 130 € z usg w każdym razie ceny są kolosalne wiadomo,że to jest tez pod ich zarobki ale nawet to jest bardzo drogo w sumie to tak jakby porównać w Polsce średnią wypłatę i koszt leczenia czy in-vitro

W każdym razie tutaj koszty są mniej więcej takie :
- IUI 750 € t.j 3000 zł w tą cenę jest już wliczony tylko monitoring bez stymulacji lekami czy zastrzykami to jest już w swoim zakresie
-in-vitro od 4-6000 € t.j 16000 zł-24000 zł

to ja w Polsce za cały cykl przygotowania do IUI zapłaciłam
500 zł lekarzowi
1300 zł zastrzyki +200 zł monitoring a więc w sumie 2000 zł t.j 500 €
a tutaj 750 € + zastrzyki to na pewno da co najmniej 1000 €-4000zł to wychodzi że o połowę taniej jest na pewno tak samo z badaniami które nam przepisali za wszystkie tutaj musielibyśmy zapłacić około 1400 €-5600 zł a w Polsce z tego co się już z dążyłam zorientować to dużo duzż mniej niż o połowę za nie zapłacimy i za ta resztę co nam zostanie przeznaczymy albo na kolejne IUI chyba,że zdecydujemy się jednak na in-vitro od razu