Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - mlodzi ludzie-samobojstwo przez powieszenie
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-12-05, 08:55   #15
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: mlodzi ludzie-samobojstwo przez powieszenie

A co za różnica, czy się wieszają, czy skaczą z budynku, czy łykają tabletki itd?
Internet powie Ci wszystko, więc jest doskonały dostęp do takich informacji pt. jak to zrobić.
A dlaczego ludzie to robią? Prawda jest taka, że jeżeli ktoś nie zostawi listu pożegnalnego, to nie możemy być pewni dlaczego ktoś to zrobił.
Bo ktoś może mieć np. problemy w szkole,wszyscy myślą,że to bylo przyczyną samobójstwa, a przyczyna mogła być zupełnie inna i dużo bardziej poważna.

Tutaj wychodzi też brak zainteresowania szkoły, rodziny, przyjaciół - samobójstwo to w większości wynik głębokiej (często długiej) depresji. Tylko otoczenie nie zawsze to widzi (tudziez nie zawsze chce to widzieć).
Oczywiście zdarzają się też osoby zachowujące pozory normalności, mimo głebokiej depresji, jednak to zdarza się rzadko.

Zauważcie, że po samobójstwie bardzo często ktoś o samobójcy mówi: nie wiem, dlaczego to zrobił, to był normalny, młody chłopak, nie miał problemów (i tu wymieniają,ze: miał dziewczynę, przyjaciół, dobrze sobie radził w szkole, był lubiany itd), tylko, że najczęściej jest to powierzchowne wrażenie, a ja nie wierzę, że nie było ani jednej osoby, która by zauważyła, że dzieje się coś złego.
Tylko rzecz w tym, żeby zauważyć i zacząć (skutecznie i mądrze) działać, a nie zauważyć i, jak to najczęściej bywa - stwierdzić, że 'to taki wiek', albo,że 'wydaje mi się / przesadzam'.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując