Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dziennik regeneracji naturalnych loków i fal
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-12-06, 00:07   #22
solaola
Zakorzenienie

Dot.: Dziennik regeneracji naturalnych loków i fal

Typ włosów 2c/3a
Ogólnie: Od urodzenia miałam włosy proste, ale podatne. Dopiero w 6 klasie podstawówki, gdy ścięłam grzywkę i włosy na krótko( gdzie ta fryzjerka miała oczy?), włosy zaczęły mi się wywijać i strasznie ciężko było mi nad nimi zapanować. Pod koniec klasy szóstej podstawówki, a na początku pierwszej gimnazjum na końcówkach miałam loki. Poszłam do okolicznej fryzjerki na podcięcie, gdzie zapytano mnie, czy chcę mieć loki na całej długości. Od tego wszystko się zaczęło...

Stosuję metodę CG od: 26.10.2009 r. ( pierwsze mycie: Emulsja Gloria, Babydream, Maska Gloria, Ziaja z jojobą)
Jak wygląda mycie?
Używałam jak dotąd emulsji Glorii/maski Glorii/Yunga różowego do mycia, najlepszymi są glorie ze względu na konsystencję, ale chyba rozcieńczę Yunga i zobaczymy, co wyjdzie. Stosuję metodę OMO(szampon Babydream) lub mycie odżywką z porządnym masażem skalpu. Zostawiam odżywkę na włosach, wtedy myję się, spłukuję z głową w dół, czekam, aż włosy trochę odciekną z wody, potem delikatnie ugniatam je bawełnianą koszulką. (Często płuczę włosy octem winnym cytrynowym)Czekam kilkanaście minut, żeby nabrały swojego kształtu, wtedy są ładnie skręcone(co ważne-każdy kosmyk jest na swoim miejscu), nakładam odzywkę bez spłukiwania( nieopatrznie kupiona Ziaja z jojobą, trzeba wykończyć-rozcieńczam), żel Paloma( dzięki niemu włosy się nie puszą, stosuję także jako wcierkę i dodatek do psikadła) i moje ostatnie odkrycie- różowy żel z Rossmana(rozcieńczony z wodą), robię plopping, czekam kilkanaście minut(im dłużej robię plopping tym bardziej zawijanie mi nie wychodzi) i wtedy włosy schną samodzielnie. Nauczyłam się też spać na krawędzi łóżka, loki wtedy się nie gniotą. Rano odświeżam je psikadłem( skład zależy od tego, co mam pod ręką).

Kosmetyki:
Mycie:emulsja gloria, maska gloria, yung różowy,balsam Mrs.Potter's z arniką(KWC)
Odżywki bez spłukiwania: Ziaja z jojobą,Joanna z apteczki babuni z mlekiem i miodem
Odżywki do spłukiwania: Joanna z apteczki babuni, skrzyp i pokrzywa,garnier fructis bez silikonu
Stylizacja: żel Paloma( świetny!) i żel różowy z Rossmana,żel lniany
Oleje: rycynowy

Zasady:
-Nie dotykać włosów( jak tu ich nie miziać, kiedy są takie mięciutkie?)
-unikać SLS ( włosy naprawdę po nim kiepsko się kręcą)
-raz w tygodniu stosować olej lub maskę na wlosy
Zdjęcia:
1 i 2- okres przed omo i cg
3 i 4- całkiem niedawno
5- fragment mojego typowego skrętu
6- zdjęcie rano(dziś), włosy myłam wieczorem, wybaczcie ogólne roztargnienie i efekt frizz up.
(będę uzupełniać listę)
przedomo.jpgprzedomo2.jpg

poomo.jpgpoomo2.jpg

typowyskret.jpgdzienniknajnowsze.jpg

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/

Edytowane przez solaola
Czas edycji: 2010-12-05 o 16:10
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując