2009-12-07, 17:15
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: nauki weekendowe
My też byliśmy na naukach weekendowych, tylko w Czechowicach-Dziedzicach i było naprawdę bardzo miło i sympatycznie. Z chęcią pojechałabym jeszcze raz - gorąco polecam! Są to nauki w formie dialogowej (można by powiedzieć rekolekcje narzeczeńskie), więc znaczną większość czasu spędza się po prostu na rozmowach z ukochanym na zadane tematy. Potem można się podzielić przemyśleniami w grupie, ale jeśli ktoś uzna, że woli coś zachować dla siebie, to też nikt nikogo nie ciągnie za język. Są oczywiście "quizy" w stylu "co on lubi u mnie, a czego nie" - "co ona lubi u mnie, a czego nie" i konfrontacja, i takie tam różne podobne, ale wszystko odbywa się między nami i tak naprawdę często jest po prostu zabawnie.
Dom Rekolekcyjny Księży Jezuitów, gdzie odbywają się nauki, posiada też piękny ogród, do którego można było wyjść i tam porozmawiać spacerując bądź siedząc na ławeczce; do dyspozycji była również przez cały czas jadalnia, gdzie można było usiąść i podyskutować sobie przy kawce. Naprawdę wszystko bardzo fajnie zorganizowane - mimo, że zajęcia odbywały się od rana do wieczora, nikt nie czuł sie zmęczony czy znudzony, nie czuło się, że coś jest na siłę, a weekend zleciał jak z bicza trzasnął. Poruszano oczywiście teksty źródłowe, głównie z"Familiaris Consorpcium", ale nie tylko. Codziennie rano była krótka modlitwa, wieczorem msza święta. Była nawet okazja do spowiedzi, przy czym nikt nikogo do niczego nie zmuszał, nie sprawdzał obecności, nie deptał po piętach... Można było zadawać trudne pytania i to anonimowo: wrzucając do pudełeczka karteczkę z pytaniem, więc nikt nie musiał się obawiać, że może "podpaść" Prowadzący byli też przygotowani na pary dwujęzyczne.
Muszę powiedzieć, że byłam bardzo miło zaskoczona naszymi naukami - nastawiona byłam raczej na cykl nudnych wykładów, a tu taka niespodzianka.
Jedyny minus to taki, że kurs ten nie obejmuje poradni życia rodzinnego - trzeba ją zrobić dodatkowo (u mnie w parafii podobno jedno spotkanie), no i nauki te odbywają się tylko dwa razy do roku, więc o miejsca trzeba się starać dużo wcześniej (mają tylko czterdzieści pare miejsc noclegowych).
Edytowane przez klarnetos
Czas edycji: 2009-12-07 o 17:20
|
|
|