Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Facet o zaręczynach.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-12-10, 10:17   #5
Piotr_88
Przyczajenie

Dot.: Facet o zaręczynach.

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
A mi się wydaje, ze Twoja dziewczyna trochę przesadza. Nie można zmusić kogoś do "oświadczenia się". Jak piszesz, nie zawsze między Wami było wesoło i miło ale tak jest w każdym związku i jeżeli tyle ze sobą wytrwaliście to znaczy, że chcecie być razem. A pracujecie , tak, żebyście mogli rozpocząć wspólne życie nie na garnuszku rodziców? Może trzeba jej wytłumaczyć to, że papierek niewiele w Waszym życiu zmieni i zapytać dlaczego jej się tak spieszy. Macie dopiero 21 lat. Jesteście jeszcze bardzo młodzi i wiele przed Wami. Niewiele osób w tym wieku jest gotowych na bycie mężem, żoną, ojcem, matką. Takich decyzji jak ta o ślubie nie powinno podejmować się na hop siup bo z tego może nie wyjść nic dobrego. Może w Waszym otoczeniu sporo osób w tym wieku żeni się/ wychodzi za mąż i działa tzw presja otoczenia. Chyba lepiej poczekać z rok dwa czy nawet więcej jeżeli trzeba będzie niż po pół roku sie rozwodzić.
Kobiety (oczywiście nie wszystkie) trochę inaczej podchodzą do zaręczyn - lubią się cieszyć tym stanem nawet i przez kilka lat. Tak jakby to że się zaręczyły oznaczało już wiązanie sie na całe życie. Bzdura.
A faceci traktują zaręczyny jako oznajmienie, że zaczynają sie przygotowania do ślubu. Hmmm chyba powinnam być facetem hihi. My z mężem decyzję o ślubie podjęliśmy wspólnie po 7 latach "chodzenia", 6 i pół latach mieszkania ze sobą. I w tydzień po zaręczynach mieliśmy już prawie wszystko załatwione, bo dla nas obojga to był właśnie moment do zaczęcia przygotowań.

Według mnie powinieneś porozmawiać z nią i zapytać dlaczego jej się tak spieszy. Co jej da ten papierek - poczucie, ze już jej nie uciekniesz? Jeżeli nie pracujecie to może w ten deseń - że nie stać was na zakładanie rodziny, że nie chcesz wspólnego życia zaczynać od kredytów i takie tam.
Uwazam, ze jestesmy za mlodzi. Ona nie mysli o papierku, najwazniejsze teraz sa dla niej zareczyny a za 2 lata slub. jA myslalem o tym zeby jej sie osiadczyc w przyszlym roku. Tak zeby juz myslec o wszystkim i zeby ustalic date.
Piotr_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując