Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy czujecie sie "na swoim miejscu"?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-04-06, 10:26   #3
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Dot.: Czy czujecie sie "na swoim miejscu"?

No to sie wyspalam wiec i sie wypowiem.
A mianowicie ja sie nie czuje na swoim miejscu ni w Polsce, ni we Wloszech.
Czuje sie "niczyja". Nie wiem, czy to taki syndrom emigrancki (emigrantek), czy to tylko ja tak mam?...
Gdy pobede troche w Polsce zaczynam tesknic za Italia i na odwrot. Nie umialabym wybrac jednego z tych krajow na miejsce "stalego pobytu", chyba juz zawsze bede musiala tak "krazyc" od jednego kraju do drugiego...

Sa rzeczy, ktore bardziej podobaja mi sie w Polsce, na przyklad wolnosc jaka tam czuje, wolnosc bycia wsrod swoich, a sa tez rzeczy, ktore bardziej do gustu mi przypadly w Italy, na przyklad brak drastycznie minusowych temperatur ...
No wlasnie - zmierzam do tego, ze stwierdzilam ostatnio, ze tak na prawde nie mam swojego miejsca na ziemi. Nie mam stalego domu, adresu...
Ot, taka wspolczesna bezdomna.
Z jednej strony czuje sie cosmopolitanka, obywatelka swiata, a z drugiej - czasem porownuje sie do "wygnanej" - gdyby nie ten kraj, gdyby nie ten czas, inne realia, pewnie zylybysmy sobie spokojnie, cichutko w Polsce - tak samo jak zyja inne dziewczyny w dobrze sytulowanych politycznie i materialnie panstwach. Ale moze przez to bylybysmy o cos ubozsze...?

"I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES
I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE
IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk
FEMME_BANALE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując