2009-12-18, 13:30
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Przedluzanie wlosów-czesc IV wątek zbiorczy.
Cytat:
Napisane przez NeverGoodEnough18
Dziewczyny mam pytanie:P
Czy maska z loreala absolut repair nadaje sie do wlosow przedluzanych? Czytalam na innych forach i bardzo ja chwala ale ma alkohol w skladzie zreszta szukalam roznych odzywek i kazda ma jakas tam zawartosc alkoholu a niestety alkohol mocniej wysusza wlosy  Poradzcie jakies dobre maski do wlosow przedluzonych najlepiej wlasnie bez alkoholu jesli takie istnieja 
|
Ale Wy macie z tym alkoholem w kosmetykach 
"Czysty alkohol zastosowany w odpowiednio niskim stężeniu, w obecności składników nawilżająco-natłuszczających niwelujących jego wysuszające działanie, jest często niewyczuwalny i tolerowany przez wiele osób. Natomiast jego obecność ma wiele dobrych stron.
Alkohol w formule kosmetyku:
- działa antybakteryjnie i pozwala na użycie mniejszej ilości syntetycznych konserwantów,
- jest środkiem ułatwiającym rozpuszczenie i wprowadzenie do kosmetyku cennych składników aktywnych,
- zwiększa penetrację w głąb skóry i efektywność kosmetyku,
- zmniejsza lepkość i przyspiesza wchłanianie kosmetyku. "
także alkohol zawarty w szamponie jest tak małym %, że nie działa szczególnie wysuszająco na włosy, TYM BARDZIEJ, że niwelują to inne składniki zawarte w szamponach, odżywkach, kosmetykach ( które w wielu przypadkach dzięki temu właśnie alkoholowi mają rację bytu i dzięki niemu te składniki w ogóle mogą się znaleźć w recepturze ). Jest to składnik wspomagający, przez którego można wyeliminować wiele jeszcze bardziej szkodliwych konserwantów także lepiej używać szamponów z alkoholem, którego naprawdę ilości są znikome i tak naprawdę nie wysusza włosów tylko "pomaga" innym składnikom ( uczyłam się o tym na technologii kosmetycznej i chemii kosmetycznej na studiach ) niż ze składnikami które terroryzują strukturę włosa Pozdrawiam !!
_________________________ ____________________
p.s. NIE BÓJCIE SIĘ ALKOHOLU 
Edytowane przez neverstop
Czas edycji: 2009-12-18 o 13:35
|
|
|