Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy czujecie sie "na swoim miejscu"?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-04-07, 10:07   #13
Midi
Zakorzenienie

Dot.: Czy czujecie sie "na swoim miejscu"?

Femme Banale, ja Cię chyba dobrze rozumiem, bo moje dwie kuzynki mają identycznie: jedna we Francji, druga w Azji, z atakami "wracania na stałe" co parę lat...
Trochę też tak mam, ale ja bardziej na zasadzie nomady, niż wygnanki: chyba nie jest mi za bardzo potrzebna ta świadomość domu i kierunku wracania. Mieszkam na Białorusi od 5 lat z kilkoma przerwami kilkumiesięcznymi na Niemcy. W sumie jestem 100% zaaklimatyzowana tutaj, bo rosyjski jest moim drugim językiem, białoruski też znam, mam tu dużo przyjaciół i znajomych, wszelkie swoje nawyki, wydeptane ściezki itd. Myślimy wciąż o przeprowadzce, bo jednak to nie jest najlepszy kraj do mieszkania i na pewno na stałe nie planujemy tu zostać. Z jednej strony chciałabym wyjechać, ale z drugiej strony myślę, że będzie mi dośc nudno w innym kraju... Jakoś nie mogę wykrzesać z siebie ani odrobiny zainteresowania newsami z polskiej albo niemieckiej sceny politycznej na przykład.
Chciałabym pomieszkać w Niemczech, bo mi się tam podoba i wszystko mnie interesuje, ale czy na stałe, to nie wiem. Chyba nie, ja lubię zmiany i w sumie to nie miałabym nic przeciwko temu, żeby ak co parę lat zmieniać kraj pobytu. Do Polski mnie na dłużej nie ciągnie, od dłuższego czasu czuję się tam dość obco i przyjeżdżam jedynie przez wzgląd na rodziców. Być może co prawda pomieszkamy 10 m-cy w Polsce, bo mąż stara się o stypendium naukowe, ale na stałe to tez bym nie chciała.
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując