Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-04-07, 14:17   #98
kasiasiar
Zakorzenienie

Dot.: zespół policystycznych jajników

Cytat:
Napisane przez Aliszcze
Witam wszystkich dziś po raz pierwszy zaglądnęłam na ten temat. też mam to paskudztwo dowiedziałam się o tym mając 18 lat(teraz mam 24 lata). Miałam takie objawy : koszmarny trądzik, miesiączki pojawiajace się kiedy tylko chciały,oczywiście później niż ustawa przewiduje, a jak były to okropnie bolące, owłosienie jak u Yeti prawie że(dobrze,że jestem blonynką to i włosy jasne).
Z powodu trądziku wpierw leczyłam się u dermatologów, dopiero mój 3ci dermatolog powiedział,ze powinnam zgłosić się z tym do ginekologa. No i poszłam do ginekologa (do dziś chodzę do tej pani ginekolog,świetna lekarka, w dodatku bardzo sympatyczna, co dla 18 letniej dziewczyny tymbardziej było istotne ). Miałam iść do szpitala na 1 dzień by zbadać gruntownie hormony,zostałam dobry tydzień bo okazało się,że mam torbiel, która nalezy usunąć z jajnika (część lewego jajnika też mam usunięta przez to ). Potem zaczęłam brać tabletki, wpierw Cilest, teraz od jakiegoś roku Jeanine. Teraz nie biorę leków,wstrzymałam je bo miałam robione badania hormonalne i USG,na których okazało się w dodatku,że mam skłoność do cukrzycy no i oczywiście mam też torbiele czynnościowe,ale one juzżna mnie wrażenia nie robią. jedno mnie teraz gnębi. Odkąd odstawiłam tabletki(3 miesiące temu) to mój okres -co mnie nie zdziwilo-rozregulował sie i miałam go co 35 dni, teraz natomiast czekam na okres a czekam już od 42 dni!!!w prawdzie nie uprawiałam sexu wiec ciąże wykluczam ale petting był (o możliwościach zajścia w ciąże w czasie pettingu czytałam juz na forum więc nie będę tu robic off-topica o tym )i trochę się tym denerwuję. Tym bardziej czekam na ten okres,że teraz znow wznawiam branie tabletek a ten okres jak na złość spóźnia się i spóźnia
PS1: Odkąd zaczęłam brać tabletki to schudłam 15 kg (zaczęłam je brac w wieku 18 lat,teraz mam 24 lata i wciąz waga się trzyma ). Jednak powodem były słowa pani ginekolog,która mówiła,że przez tabletki mogę przybrać troszkę na wadze,a że mam tendencje (tego nie powiedziała,sama to wiem,miałam wtedy kilka zbędnych kg) to powinnam uważać. I z powodu tych słów postanowiłam wziąść sie za siebie, zrezygnowałam ze słodyczy,zaczęłam wiecej ćwiczyć no i schudłam

PS2:Pytałam sie mojej ginekolog o to,czy będę mogła miec dzieci. Ona mi odpowiedziała,ze mam się nie martwic o to, bo są metody na to,bym miała dzieci i że urodzę zdrowe dziecko kiedy będę chciała ja jej wierzę

PS3: Mam nadzieję,że nie usnęłyście czytajcie moje długie wypociny
Ja nie mam całego lewego jajnika.
A co do innych objawów to PCOS obeszło się ze mną nie najgorzej bo mam "TYLKO" łamliwe paznokcie no i skłonność do lekkiej nadwagi aha i trądzik który zniknął po Cileście.Ale pewnie gdy przestanę brać wróci.
kasiasiar jest offline Zgłoś do moderatora