Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Offtopowe zapuszczanie - część IX
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-12-20, 16:19   #595
saming
Zakorzenienie

Dot.: Offtopowe zapuszczanie - część IX

Cytat:
Napisane przez Smerfetkaa Pokaż wiadomość
nie wiem, może po to by inni go pamiętali, wspominali o nim może
ja osobiście chciałabym jak już mieć małą płyte nagrobkową pionową i tyle, może jakieś małe kwiatuszki obok, ale żadnych poziomych budowli, płyt... łe
te Polskie cmentarze to masaktra, takie zabunkrowane
tych śmieci ludzie naznoszą. Jedna świeczka starczy na jedną duszyczkę.
Choć musze przyznać że we Wszystkich Świętych w nocy cmentarze wyglądają zjawoskowo
Ja nie lubię polskich cmentarzy... te wszystkie pomniki brrr... bardziej podobają mi się takie, jak za granicą - trawniki, a tam jakieś małe płyty poziome lub pionowe czy krzyż, wedle uznania - o wiele łatwiej o to dbać i takie jakieśbardziej przyjemne. Za wieeeeeelką przesadę uważam, wydawanie przez niektórych 10 tyś zł za marmurowe groby, i tak głównie po to, "żeby inni widzieli". Nie, nie, nie. Ja to chcę być pochowana w ziemii, mogą mi ogrodzić drewnianym płotkiem posiana trawka i krzyż i tyle. Nie chcę płyt, nie chcę pomników, dla mnie to hipokryzja.

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
To już decyduje ten, kto płaci za pogrzeb I jak ktoś chce, to przecież może zapalić znicz, z tego, co mi wiadomo, to nie jest wyłącznie katolicki zwyczaj, ale po prostu symbol pamięci o zmarłej osobie. Można się nawet pomodlić za niego, jeśli jest się wierzącym, przecież nic się nie stanie.
Mi nie chodzi o to, co kto potem będzie robił, czy się za nim modlił czy nie, ale właśnie o poszanowanie tej decyzji związanej z ciałem, w końcu jeśli ktoś chce żeby jego ciało 'zostawiono w lesie'... no to, jak to postąpić wtedy? z jednej strony szacunek do decyji, z drugiej no... jakieś 'zdrowe' podejście do tego, bo wiadomo, że ciała w lesie się nie zostawi.

saming jest offline Zgłoś do moderatora