Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak zdobyc szacunek u psa, jak go wyszkolić? Pomocy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-12-27, 11:09   #1
aneecia
Rozeznanie

Question

Jak zdobyc szacunek u psa, jak go wyszkolić? Pomocy!

Cześć,
Jesteście moją ostatnią deską ratunku J
Chodzi o mojego pieska Reksa. To 2-letni sznaucer. Bardzo go kocham, jednak problem w tym ze on... nic nie potrafi. Wiem, ze to moja wina ( wynikło to z tego ze na początku to był pies mojego brata, ale przestał się nim zajmować i ja przejęłam nad nim opiekę) Starałam się go czegoś nauczyć ale nie wychodziło mi.
Mój Reksio to wyjątkowo sprytna bestia. Siad niby umie, ale nie zawsze chce mu się wykonać, czasami patrzy jak na głupią, albo odchodzi. Nagrody działają bardzo rzadko i na krótko, szybko nudzi się smakołykami ( niewiele jest tez rzeczy dla niego wyjątkowych do jedzenia, nie jest tez łakomczuchem , wiec być może jedzenie nie jest dobrą nagrodą)

Na spacerze udaje ze nie słyszy, biegnie do psów, ciągnie, albo siada na chodniku i nie chce iść. Polecenia wykonuje tylko jeśli widzi jakaś dla siebie korzyść.
W domu jak mu nie nudzi tresura to ucieka pod lóżko.

Naprawdę , nie potrafię do niego trafić. Wydaje mi się ze w ogóle mnie nie szanuje i robi to co chce.

Pomóżcie, chce żeby mój psiak był mądry, żebym nie bała się go spuszczać na spacerze ..
Wtedy byśmy mogli dłużej spacerować i to bez stresu.

Wszelkie rady chętnie przyjmę,

EDIT: Aha, no i jakby co to niestety profesjonalne szkolenie nie wchodzi w grę.

Edytowane przez aneecia
Czas edycji: 2009-12-27 o 11:12
aneecia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując