Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - męskie, długie i zniszczone włosy, początki łysienia
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-28, 15:51   #8
iloverocknroll
Przyczajenie

Dot.: męskie, długie i zniszczone włosy, początki łysienia

Dzięki za odzew! Tak myślałem, że uda mi się tu znaleźć pomoc. Nie zawiodłem się. Jednak babki zawsze chętniej dyskutują o pielęgnacji włosów, niż długowłosi faceci, haha.

Do rzeczy jednak. Pozwolę sobie ograniczyć cytowanie konkretnych fragmentów do minimum, by nie rozwlekać posta w nieskończoność - bo i kto to będzie wtedy czytał? Zatem, od początku.

1. Ostatnio jak mierzyłem włosy, miały tylko ok. 50-60 cm. Przy czole znacznie mniej, niektóre nawet mi z gumki wypadają. Zapuszczane 7,5 roku. Niestety, taki typ. Ciemny blond (odkąd używam tych wszystkich specyfików - jeszcze ciemniejszy), proste z tendencją do lekkiego skręcania się po myciu.

2. Czyli jednak podcinać? Jeżeli te 2-3 cm na kilka miesięcy wystarczy, to jestem skłonny do poświęceń. Będzie bolało, ale może przeboleję. Wartości zaczynające się od nastu- odpadają.

3. Olejki. Kokosowy mnie zachęcił, o amli muszę jeszcze poczytać. Poza tym mam jeszcze rycynowy, oliwę z oliwek... a co z oliwką dla dzieci? Może by mój mały się ze mną podzielił, ale ma to jakąś wartość? No i ile tego przyrządzić na jeden raz? Czytałem nawet o wartościach idących w >100ml, ale przecież to jakieś straszne ilości są. Po kilka kropel + folia na noc na głowę nie wystarczy? Można to rozrobić ze zwykłą odżywką, taką do spłukiwania (ale bez płukania)? Wybaczcie moją ignorancję, ale dla mnie większość tych spraw to czarna magia.. A gdzie czytam, tam inne rady.

4. Suplementy. Skrzypovita + herbatka z pokrzywy załatwi sprawę? Wyrobienie nawyku jedzenia owoców to nie taka łatwa sprawa, ale tyle może jeszcze się uda.

5. Wax mam zagraniczny - taki miała moja luba, to nie szukałem innych. Jak skończę opakowanie (lada chwila..), to przerzucę się na polski.

6. Seboradin zakupiony. Szampon dla dzieci też się znajdzie. A co z tym Syossem? Można go dalej używać, czy lepiej w odstawkę?

7. Z tych wcierek to chyba Neril. Chodzi oczywiście o Garnier, Neril Haar - Reaktiv (rewitalizujący tonik do włosów wypadających)? A jak często to należy używać?

8. O łysieniu już trochę starałem się czytać, ale słabo mi to wychodzi. Nawet jakieś forum o łysieniu czytałem. I wniosek mniej więcej był taki - 'jedyne, co ci może pomóc, to specyfiki za 500zł/miesiąc, ale i one ci nie pomogą'. Wiem, straszny sceptyk ze mnie, ale ten temat chyba na razie odstawię.. W sumie czoło podniosło się dość nieznacznie, geny mam chyba ok, to może jak zacznę dbać to samo przejdzie? Diabli wiedzą.

9. Na koncertach grzecznie stać nie będę, bo ja już z definicji jestem troszkę niegrzeczny. Zatem regularne poplątanie będzie moją zmorą, ale co zrobić? W końcu metal to wojna, więc plątaj włosy dla szatana.

10. Mycie tylko skóry? To dla mnie nowość, zawsze starałem się rozprowadzać po całości, bo myślałem że im tak lepiej będzie. A tu takie coś. No niech będzie, postaram się.. a co z odżywkami? Te już chyba lać po włosach?

11. Metoda OMO, czyli odżywka - szampon - odżywka? A jak nakładam WAXa, to odżywka - szampon - odżywka - WAX? Dobrze kombinuję? WAX to odżywka czy maseczka? Patrzę w necie i chyba i taki i taki jest.. Jak Wy się w tym wszystkim odnajdujecie? Co ja sobie wyobrażałem, by się za to w ogóle zabierać? Zrozumcie, jestem facetem.. proszę, proszę, proszę, o pełne nazwy produktów, tak żeby jednoznacznie określić je np. w KWC, bo tak to straszny mętlik mam. Żeby nie było, że ze mnie taki pasożyt tylko - w zamian oferuję profesjonalne porady z zakresu odkręcania słoików i wymiany gniazdek.

12. Mycie włosów co dwa dni raczej nie przejdzie - po prostu brak czasu. Postaram się jednak myć je co 3-4 dni, na zmianę delikatnym szamponem i seboradinem. Dobrze? WAXa i inne odżywki używać przy każdym myciu, czy ograniczać do raz w tygodniu?

Na razie tyle. Dziękuję za wszelkie rady, jak rozwieję resztę moich wątpliwości, to postaram się zrobić jakiś sensowny grafik myć i odżywek, by ostatecznie wyeliminować wszelkie niedociągnięcia i nieporozumienia.. Pomożecie?
iloverocknroll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując